Ruoka

Wingsit grillissä

Wingsit, eli broilerin siivet ovat huikeaa grilliruokaa, mutta niiden grillaaminen vaatii pientä perehtymistä.

Yleensä pahin virhe wingsien grillaamisessa on wingsien laittaminen suoraan kuumaan grilliin. Ei-ei! Kuumassa grillissä pinta palaa, mutta lopulta liha on vielä sitkeää. Ei siis mikään hyvä lopputulos.

Wingsit ovat onnistuneet, kun kaikki lihat irtoaa helposti luista. Pinnassa pitää tietysti olla vähän rapsakkuutta, mutta kauttaaltaan mustia ne eivät saa olla.

Mites tässä onnistutaan? Tässä minun prinsiipit.

Esikypsennys

Wingsit täytyy esikypsentää ennen varsinaista grillaamista. Tämän esikypsennyksen voi tehdä uunissa tai sitten grillissä. Grillatessa on kuitenkin tärkeää muistaa pari juttua.

Ensinnäkin kypsennyslämpötila on syytä olla tiedossa. Uunissahan tämä on helppoa, mutta sitten menee jo vaikeaksi, jos aikoo kypsentää siivet grillissä, jossa ei ole lämpömittaria. Kannattaa siis hommata avuksi muutaman euron lämpömittari, jos sellaista ei satu löytymään.

Lisäksi kannattaa muistaa, ettei esikypsennä siipiä suoralla tulella. Heti alussa mustunut pinta pilaa väistämättä lopputuloksen. Kannattaa pitää grillin kansi kiinni ja antaa siipien olla epäsuoralla tulella.

Kastike

Kastikkeen suhteen piisaa valinnanvaraa. Kaupoissa on nykyisin monia hyviä kastikkeita, mutta minä luotan usein edelleen klassisen Texas Peten voimaan. Siitä on helppo muokata grilliporukan makumieltymyksiin sopiva kastike.

Grillatessa on hyvä käyttää vähän makeampaa kastiketta. Sokeri antaa kuumentuessaan kivan karamellisoituneen ja tahmean pinnan.

Wingsit 

2 kg broilerin siipiä
0,5–1 rkl suolaa
1–2 rkl paprikajauhetta

Siipikastike

Texas Pete
Voi
Fariinisokeri
Korianteri

Aurajuustodippi

2 prk kermaviiliä
1 pkt aurajuustoa
suolaa
mustapippuria
sokeria

1. Pyörittele wingsit kevyesti suolassa ja paprikajauheessa. Esikypsennä uunissa tai grillissä 30 minuuttia 200-225 asteessa.
2. Sekoita aurajuustodipin ainekset ja anna sen maustua kylmässä tarjoiluun saakka.
3. Kuumenna kattilassa Texas Pete -kastiketta, voita, fariinisokeria ja silputtua korianteria. Voit valita helposti haluamasi tulisuuden ja makeuden säätelemällä Texas Peten, voin ja fariinisokerin määrää.
4. Pyörittele esikypsennetyt siivet siipikastikkeessa. Grillaa siipiä suoralla lämmöllä kunnes pinnassa on hyvä väri. Kastikkeen sokeri palaa helposti, joten kannattaa olla varovainen lämpötilan kanssa.
5. Tarjoa siivet aurajuustodipin ja lopun siipikastikkeen kanssa.

Siipien esikypsennys on hyvä tehdä grillin ylätasolla, mutta varsinainen grillaus alatasolla.

Siipien esikypsennys on hyvä tehdä grillin ylätasolla, mutta varsinainen grillaus sitten alatasolla sen jälkeen, kun kastike on pyöritelty siipiin.

Maissi on loistava lisuke wingseille! Valmista maissi wingsien tavoin - eli pitkä esikypsennys ja lopussa grillissä väriä pintaan. Voitele voisulalla grillauksen kuluessa.

Maissi on loistava lisuke wingseille! Valmista maissi wingsien tavoin – eli pitkä esikypsennys ja lopussa grillissä väriä pintaan. Voitele voisulalla grillauksen kuluessa.

Aurajuustodippi kruunaa wingsit joka kerta.

Aurajuustodippi kruunaa wingsit joka kerta.