Ruoka

Uuniperunaa ja paahtopaistia

Itsenäisyyspäivä on pyhä, jolloin monilla on pöydät koreana ja pöydästä löytyy ehkä jotakin erikoisempaa. Meilläkin itsenäisyyspäivä on ollut viime vuosina ruokien osalta melko erikoinen, mutta vähän eri merkityksessä. Olemme jo useampana vuotena nauttineet itsenäisyyspäivän iltana noutopizzaa, mikä on meille vähän erikoista. Muutoin, kun pöydästä löytyy lähinnä itsekokattuja murkinoita. Tykkään kuitenkin tuosta perinteestä. Oikein, kun käy miettimään, niin perinne voi näyttää suurempiakin merkityksiä. Samalla, kun Suomi juhlii itsenäisyyttään ja valtaosa kantaväestön ravintoloista on suljettu, maahanmuuttajaväestö pitää pyörät pyörimässä ja toimittaa pizzaa.

Vaikka ilta meni pizzan parissa, tuli sentään päivällä kokkailtua jotakin pientä.

Alkuruoaksi oli uuniperuna katkaraputäytteellä. Täyte oli hyvin simppeli sekoitus ranskankermasta, ruohosipulilla maustetusta tuorejuustosta, ruohosipulista ja katkarapusilpusta. Mausteeksi vain suolaa ja mustapippuria. Oikein mainio täyte!

Pääruoaksi oli Lidlin Deluxe-malliston punaviini-rosmariini marinoitu härän paahtopaisti. Täytyy kyllä todeta, että paisti oli ehkä elämäni suurimpia positiivisia yllätyksiä vakuumipakattujen ja valmismarinoitujen tuotteiden saralla. Hyvä, tuore ja voimakas maku. Lihakin oli hyvin mureaa.

Photo 7.12.2014 21.46.59

Photo 7.12.2014 21.46.01

Valmistin lihan jo edellisenä iltana ilman mitään ihmeempiä kikkoja. Liha lämpimään, mittari kiinni ja 125c tienoilla hieman yli tunti. Lämmöt olivat n. 63 astetta, kun otin paistin uunista. Otin nesteet talteen ja laitoin lihan vetäytymään. Seuraavana päivänä tein vielä punaviinikastikkeen irronneesta lihaliemestä, demi-glacesta, salottisipulista, valkosipulista, rosmariinista ja punaviinistä. Mausteista mukaan meni ainakin suolaa, fariinisokeria, mustapippuria ja rosmariinia. Lopuksi siivilöinti ja suurustus.