Ruoka

Tzatziki vaatii aikaa

En yleensä laita mihinkään ylös yksinkertaisten kastikkeiden reseptejä, mutta tzatziki – se on toista maata. Älysin vasta Kreikan matkalla, että kyllä tässäkin reseptissä vielä hiomista riittää. Nyt sitä on hiottu ja tämä tzatziki alkaa olla vähintäänkin jo vähän sinnepäin.

Kunnon tzatziki rakentuu oikeastaan ihan vain kahden tärkeän pointin varaan.

Koostumus

Aiemmat tzatzikini ovat olleet aika juoksevaa sorttia. Sehän on johtunut enimmäkseen siitä, että kurkkua on olevinaan valuteltu ja puristeltu, mutta silti siihen on jäänyt liian paljon nestettä.

Nyt panostin kurkun valuttamiseen. Laitoin raastetun kurkun siivilään ja annoin olla sen valua huoneenlämmössä lähes vuorokauden. Pyörittelin kurkkuja muutamaan otteeseen, jotta nesteet lähtisivät varmasti kaikkialta.

Tämä toimikin varsin hyvin ja nestettä lähti ihan eri malliin.

Hätäisempi vaihtoehto on puristaa raastetuista kurkuista nesteet pois käsin. Tämäkin on ihan hyvä vaihtoehto, mutta kokemusteni (tai kuvitelmieni) perusteella tässä lähtee samalla myös makua – ja nestettä jää siltikin.

Myös kreikkalaisessa jogurtissa on yllättävän paljon nestettä, mitä irtoaa tekeytymisen aikana. Yleensä nestettä nousee kastikkeen pintaan, mistä se on helppo kaataa pois. Jogurtin voi kuitenkin myös valuttaa suodatinpussissa ennen kuin ryhtyy tekemään tzatzikia.

Valion kreikkalainen jogurtti käy hyvin tzatzikiin.

Valion kreikkalainen jogurtti käy hyvin tzatzikiin.

Toinen vaihtoehto on käyttää Lidlin kreikkalaista jogurttia, joka on lähes identtistä.

Toinen vaihtoehto on käyttää Lidlin kreikkalaista jogurttia, joka on lähes identtistä.

Maustuminen

Tzatzikin saa tehtyä nopeasti valmiiksi, mutta pikaisessa tzatzikissa maku on aivan toista kuin kunnolla maustuneessa. Olen sitä mieltä, että tzatzikin on maustuttava jääkaapissa vähintäänkin vuorokausi,  jotta siihen tarttuu makua kunnolla ja tasaisesti.

Tämä tietysti tuntuu aika pitkältä ajalta, jos meinaa valutella kurkkuakin vuorokauden verran. Tässä voi kuitenkin oikaista sen verran, että laittaa ainekset maustumaan muilta osin, kurkkua ja kaikkea oliiviöljyä lukuunottamatta.

Mielestäni valkosipuli on tässä se juttu. Sen maun tarttuminen koko jogurttiin ottaa aikansa.

Tzatziki kaipaa myös jotakin yrttiä. Kreikassa käytetään ainakin minttua ja tilliä, mutta muitakin kannattaa varmasti kokeilla rohkeasti. Minä käytin tällä kertaa kuivattua minttua – nurkissa, kun sattuu pyörimään sitä valtava pussillinen.

Myöskään tzatzikin kaipaamaa hapokkuutta ei kannata unohtaa. Sitä kannattaa hakea valkoviinietikalla tai sitruunamehulla. Olen käyttänyt molempia, mutta pidän ehkä enemmän sitruunasta. Se antaa vähän raikkaamman maun.

Tzatziki_kurkku_valkosipuli

Puristettuun kurkkuun jää helposti nestettä. Kannattaa valuttaa kurkku, jos aikaa riittää.

Tzatziki_resepti

Kun kurkku on valutettu, on aika viimeisteillä tzatziki.

Tzatziki_Resepti 2

Kurkun lisäämisen jälkeen tzatziki on valmista nautittavaksi, mutta maku paranee vielä, jos sen antaa tekeytyä.

Resepti

Puolikas kurkku, karkeaksi raastettuna
3-4dl kreikkalaista jogurttia
pari valkosipulin kynttä hienoksi leikattuna
pari ruokalusikallista hyvää oliiviöljyä
ruokalusikallinen valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
suolaa
minttua (tuoretta tai kuivattua)

1. Raasta kurkku karkealla terällä. Valuta siivilässä kunnolla (vähintään yön yli) tai purista nesteet käsin.
2. Sekoita jogurttiin hienonnetut valkosipulinkynnet, suola, etikka tai sitruunamehu ja puolet oliiviöljystä. Jos käytät kuivattua minttua , niin sekoita myös se. Anna maustua vähintään yön yli.
3. Lisää sekaan valutettu kurkku. Jogurttiseoksen pinnalle on yleensä kertynyt nestettä maustumisen aikana – kaada vielä se pois ennen kurkun lisäämistä. Lisää myös tuore minttu, jos käytät sitä. Lorauta lopuksi päälle loput oliiviöljyt.
4. Koristele vielä oliiveilla, jos tykkäät.

Kuten jo sanoinkin, niin tzatzikin maku vain paranee tekeytymisen myötä. Ei siis kannata olla hätäinen.

Tämän tzatzikin pitäisi olla sen verran jähmeää, että se käy nautittavaksi melkein minkä vain kanssa. Leivän kanssa, kasvisten kanssa, salaattien kanssa, hampurilaisten välissä… mmm… hampurilaisten välissä. Niitä onkin luvassa seuraavaksi!

PS. Artikkelikuvassa on tzatziki Santorinilta. Maussa päästiin jo lähes samaan, mutta kaikessa muussa taitaakin vielä olla tekemistä. Oppia ikä kaikki!