Ruoka

Täydellisen riisin salaisuus

Kokkaamisessa on pitkälti kyse perusjutuista, jotka on tehdään oikein. Kokemuksieni mukaan riisin keittäminen on yksi niistä jutuista, joita tehdään harvemmin oikein. Moni tietenkin ajattelee, että mitä ihmettä se taas höpisee, eihän riisin keittämisessä ole mitään ihmeellistä. Vedet ja riisit kattilaan, ja eikun porisemaan.

Voin kuitenkin paljastaa, että kyllä sen riisin saa maistumaan myös paljon paremmalta, kun sen valmistaa oikein. Minä ja Gordon kerromme nyt miten. Tosin välillämme on pieni näkemysero, sillä Gordon valmistaa oman riisinsä 1:1,5 suhteessa veteen ja minä valmistan 1:2 suhteessa. Seison vakaasti oman näkemykseni takana, mutta käytetty kattila ja lieden teho tuovat riisin kypsymiseen omat muuttujansa, joten ymmärrystä löytyy myös Gordonin suuntaan.

Kaikki menee kuitenkin hyvin, kunhan noudattaa muutamaa perusohjetta.

– Huuhtele basmati- tai jasminriisi siivilässä kylmällä tai haalealla vedellä. Basmatiriisi on parempaa, mutta jasminikin kelpaa.

– Laita huuhdeltu riisi kattilaan ja lisää sekaan kylmää vettä suhteessa 1dl riisiä ja 2dl vettä. Lisää sekaan reippaasti suolaa ja sekoita varovasti. Maustamisessa voi käyttää muutakin kuin suolaa, vain taivas on rajana, kuten Gordon videolla näyttää.

– Laita kattilaan kansi päälle ja levy täydelle teholle. Pienennä levyn lämpöä paljon pienemmäksi heti, kun vesi kiehuu. On tärkeää, ettet nosta kattilan kantta missään vaiheessa. Ideana on kypsyttää riisi nimenomaan kuumassa höyryssä. Sekoita siis riisiä korkeintaan heiluttamalla koko kattilaa, älä aukaisemalla kantta.

– Riisi on valmista n. 10 minuutin kuluttua, riippuen monesta muuttujasta, kuten siitä, kuinka nopeasti riisi saavuttaa kiehumispisteensä heti aluksi. Kannattaakin laittaa ajastin tikittämään vasta, kun vesi kiehuu. Lasikansinen kattila on valttia ainakin ensimmäisissä kokeiluissa!

Kannattaa kokeilla, mikäli taloudessanne kärsitään mauttoman riisin ongelmasta!