Ruoka

Tapas tai sapas, hauska ilta kuitenkin

Tapakset voivat kuulostaa hienoilta ja monimutkaisilta, mutta ne ovat kaikkea muuta. Ne ovat mukavia pikkupurtavia, jotka voivat pitää sisällään melkein mitä tahansa. Leipää, kinkkua, juustoa, oliiveja, sieniä…

Vieläpä, kun laajentaa käsitettä espanjalaisista pikkupurtavista, supisuomalaisiin sapaksiin, niin pöytään voi lykätä huoletta vaikka mitä.

Mitä pöytään?

Omalla tapas-listalla ehdoton ykkönen on leipä. Pöytään ei todellakaan tule mitään ruispaloja, vaan kunnollista, valkoista leipää, jonka kuoressa on kunnon sitko. Tällä kertaa paras vaihtoehto oli Stockmannin Herkun maalaiskierreleipä (nimestä en aivan varma, mutta sinne päin).

Tapas-ilta_ilmakuivattu_kinkku_salami

Tapas-ilta_serrano

Hyvänä kakkosena tulee kinkku. Tässäkään ei valita HK:n keittokinkkua, vaan suunnataan katseet ulkomaille. Espanjasta tulevat Serrano-kinkut sekä Italian suunnalta löytyvät parmankinkut ovat aina varmoja valintoja. Uskon, että kotimaastakin löytyisi päteviä ilmakuivattuja kinkkuja, mutta ne ovat vielä minulla pitkälti testaamatta.

Meillä pöydästä löytyi tällä kertaa molempia edellä mainittuja kinkkuja, eli Serranoa ja Parmaa. Extrana oli vielä Reino Jokiselta (Turun kauppahalli) hankittua tulista salamia. Kannattaa mennä rohkeasti kartoittamaan vaihtoehtoja hyviltä lihatiskeiltä. Niistäkin voi saada kohtuullisella hinnalla aivan erinomaista tavaraa!

Äläkä unohda juustoja. Näissäkään ei tarvitse noudattaa mitään sääntöjä, vaan valita pöytään sellaista, josta itse tykkää. Plussaa tietysti siitä, että juustojen maut pelaavat yhteen myös muiden pöydän antimien kanssa.

Meillä pöydässä oli brietä ja Lidlin espanjalainen juustolajitelma, jossa oli kolme vaihtoehtoa. Olipa testissä myös Valion uusi mustavalkosipuli-tuorejuusto, joka osoittautui varsin hyväksi!

Tapas-ilta_juustot

 

Suolaisten antimien seuraksi vähän raikastusta. Cantaloupemeloni ja parmankinkku on klassinen yhdistelmä – eikä syyttä! Suolainen ja makea pelaavat hienosti yhteen. Itse kuitenkin tykkään jättää kinkut kinkuiksi ja melonit meloneiksi. Tällöin molempia pystyy yhdistelemään enemmän myös kaikkiin muihin pöydän antimiin.

Nyt, kun kesä on jo jossain pitkällä, myös mansikat alkavat vähitellen olla mukavan makeita. Niitäkin siis kannattaa pistää pöytään!

Viini? Unohtuiko viini? Tapas-ilta ilman viiniä on kuin Turku ilman Aurajokea.

Näiden kaikkien lisäksi tarjolla oli myös oliivilevitettä, juustolla täytettyjä chilejä ja piispanmunkkeja. Kyllä, piispanmunkkeja! Jälkkäriosastolla oli klassinen Suomen Turku meets Espanja -asetelma, kun Kosken Leipomon munkit täydensivät Espanjan herkkuja. Ja kylläpä muuten hyvin täydensikin!

Tapas-ilta_mansikat

Tapas-ilta_piispanmunkit

Loppusanat

Helpot tapakset ovat täydellinen seuralainen mutkattomiin illanistujaisiin ystävien kanssa. Harmittaa, kun tällaisia herkkuja tulee pistettyä pöytään turhan harvoin, vaikkei hintakaan päätä huimaa.

Tällä kertaa herkutteluun oli kuitenkin erityiset syynsä. Lähdemme nimittäin parin viikon päästä Ateenaan ja Santorinille, joten nyt oli jo aika suunnitella ja fiilistellä tulevaa. Kreikkalainen ruoka on vielä aika vierasta, mutta veikkaanpa, että parin viikon päästä siihen alkaa olla jo jonkinlaista tuntumaa.

PS. Kuten varmaan huomasitkin, niin sivuilla on taas tapahtunut päivityksiä. Jos törmäät ongelmiin tai kysymyksiin, niin pistä viestiä täällä, Twitterissä, Instagramissa tai sähköpostilla.