Ruoka

Possupasta

Tällä viikolla ostoskoriin päätyi pitkästä aikaa porsaan lapaa. Tein kuitenkin jonkinlaisen poikkeuksen ja ostin tällä kertaa suolalapaa, johon on pumpattu valmiiksi suolalientä. Olen joskus aiemminkin ostanut samaa tuotetta ja silloin laatu tuntui olevan kohdallaan. Lopputulos oli murea ja sopivan suolainen. Silti valmiiksi suolaliemellä täytetyssä lihassa on jotakin epäilyttävää. Käyn useimmiten ostamassa lavat, niskat ja muut isommat lihakimpaleet Turun kauppahallista, josta saa varmasti laadukasta lihaa (ja hyvää palvelua). Valmiiksi suolattuna tuleva liha puolestaan on saattanut olla välissä pakastettuna ja tovin jos toisenkin, eikä siitä tiedä muutenkaan mitä on saava.

Yleensä ylikypsäksi haudutetut possut päätyvät tässä taloudessa leivän päälle tai hampurilaisen väliin, mutta niiden osalta kiintiö alkaa jo täyttyä. Ei sillä, etteikö se olisi hyvää ja helppoa. Haudutuksella, Sweet Baby Ray’s BBQ -kastikkeella, Hellmann’sin majoneesilla ja hyvällä leivällä syntyy helposti maailmanluokan ateria. Nyt kuitenkin kaipasin jo jotakin muuta.

Ajattelin, että mitenkähän mahtaisi toimia possupasta. Hyvä haudutusliemi ja meheväksi muhinut possu. Sitten vielä suurustettu haudutusliemi kastikkeeksi laadukkaan pastan sekaan. No katsotaan.

Tein tällä kertaa hyvin simppelin, mutta vähän erilaisen haudutusliemen, jonka määrät menivät jotakuinkin näin.

1 dl soijakastike
1 dl riisiviinietikka
3 dl vesi
2 rkl seesaminsiemenöljy
0,5 dl ketsuppi
0,5 dl muscovadosokeri
1 iso punasipuli
pari valkosipulinkynttä

IMG_0338

On tärkeää huomioida, että valmiiksi suolatun lavan kanssa pelaillessa ei kannata lisätä enää suolaa. Sitä on reilusti jo possussa ja soijakastikkeessa. Muuten soveltamisen varaa piisaa.

Kiehautin liemen ja kaadoin sen possun kanssa samaan vuokaan. Sitten possu uuniin 225-250c 30min ja 150c sellaiset 2,5h. Noin puolessavälin urakkaa lisäsin pataan kannen ja käänsin possun. Käänsin possua vielä kerran aiemminkin.

IMG_0340

Tällä kertaa oli kiire kaupungille heti kokkausurakan jälkeen, joten sammutin uunista lämmöt ja jätin possun muhimaan pataan jälkilämmölle vielä läheks kahdeksi tunniksi. Kätevää!

Kotiin tultua olikin kätevä ottaa valmis possu uunista, nostella palat lautaselle ja siivilöidä liemi. Possu oli hautunut niin mureaksi, että eihän sitä ollut toivoakaan nostaa kuin pieninä paloina.

IMG_0341

Sitten oli kastikkeen vuoro. Tällä kertaa tein vain haudutusliemelle pienen kiehautuksen ja suurustuksen, jonka jälkeen kastike olikin valmis.

Keitin pastan lähes kypsäksi, jonka jälkeen pyörittelin sekaan kuumaa kastiketta ja sormisuolaa. Päälle lihat, pieni loraus kastiketta ja muutama fetajuuston muru.

Helppo, halpa ja hyvä pastaruoka! Lihan laadun suhteen ei ollut valittamista ainakaan tällä kertaa. Suola ja mureus olivat enemmän kuin kohdallaan. Seuraavalla possukerralla taidan kuitenkin testata täysin samaa reseptiä laadukkaampaan lihaan ja vertailla eroja.