Ruoka

Porsaan ribsit ja halloumisalaatti

Ribsit on yksi takuuvarmoista kesän grilliherkuista ja nykyisin niitä löytää myös monen ravintolan ruokalistalta, kesät talvet. Ribsit on kuitenkin parhaimmillaan kesällä, koska niiden valmistaminen onnistuu parhaiten savuisen grillin äärellä. Valitettavasti kaikilla ei ole kuitenkaan mahdollisuutta grillaamiseen. Siksi onkin onni, että ribsien tekeminen onnistuu mainiosti myös kotikonstein, ilman grilliä!

Käytännössä ribsien tekemiseen ilman grilliä on kaksi vaihtoehtoa: keittäminen ja uunissa paistaminen tai pelkästään uunin avulla paistaminen. Tämä jakaakin paljon mielipiteitä, sillä jotkut ovat sitä mieltä, että ribsien keittäminen on vihoviimeinen teko. Toiset ovat kuitenkin sitä mieltä, että keittäminen varmistaa lihan suussasulavuuden ja uuni viimeistelee kokonaisuuden. Kokemuksieni mukaan molemmat menetelmät ovat kuitenkin erittäin toimivia, eikä lopputulosten välillä ole havaittavissa suurta eroa.

Ribsien tekeminen on hyvin yksinkertaista, eikä se vaadi muuta kuin kypsennysaikojen tarkkailua. BBQ-kastikkeen ja rub-mausteseoksen tekeminen vaatii hieman harjaantuneisuuta, mutta tarvittaessa valmiskastikkeet ja valmiit mausteseokset toimivat oikein mainiosti, kunhan katsot mitä ostat. Valmiskastikkeista olen todennut hyväksi Sweet Baby Ray’sin BBQ-kastikkeen, jota myyvät ainakin Stockmann ja muut hyvin varustellut ruokakaupat. Mikäli haluat tällä kertaa tehdä BBQ-kastikkeen ja ja rub-mausteseoksen itse, niin suosittelen lämpimästi Kauhukeittiön reseptejä.

Porsaan ribsit

Pääruoka:
Ribsejä
BBQ-kastiketta
Rub-mausteseosta

Lisuke:
Tammenlehtisalaattia
Tomaattia
Kurkkua
Halloum-juustoa
Herneenversoja

Kastike:
Kermaviiliä
Dijon-sinappia
Cayennepippuria
Mustapippuria
Suolaa
Sitruunamehua

Valokuva 2013-05-08 23.35.41

Heti aluksi on valinnan paikka. Haluatko keittää ribsit ennen kuin laitat ne uuniin? Ai haluat, no tällöin ribsit laitetaan kokonaisina tai maksimissaan kahteen osaan leikattuna kiehuvaan veteen. Vesi kannattaa maustaa esimerkiksi suolalla, mustapippurilla, chilillä ja paprikalla. Sopiva keittoaika on yksi tunti. Keittämisen jälkeen ribsien pintaan hierotaan kauttaaltaan rub-mausteseos ja BBQ-kastike, minkä jälkeen ribsit pakataan tiiviiseen folioon. Tämän jälkeen ribsit laitetaan 30 minuutiksi 150 asteiseen uuniin.

Valokuva 2013-05-08 23.35.58

Etkö halunnutkaan keittää ribsejä? Tällöin ribsien pintaan hierotaan rub-mausteseos jo heti alussa. Tämän jälkeen ribsit pakataan tiiviiseen folioon ja laitetaan tunniksi 150 asteiseen uuniin. Tunnin kuluttua ribsit otetaan pois uunista ja pintaan laitetaan kauttaaltaan BBQ-kastiketta. Tämän jälkeen ribsit pakataan jälleen folioon ja laitetaan 150 asteiseen uuniin vielä 30 minuutiksi.

Valokuva 2013-05-08 23.36.11

Tämän jälkeen sekä keitettyjen että pelkästään paistettujen ribsien vaiheet etenevät samaan tahtiin. 30 minuutin uunisession jälkeen ribsit otetaan pois uunista ja foliokääreestä samalla, kun uuni laitetaan lämpenemään 225 asteeseen. Ribsien yläpintaan sivellään lisää BBQ-kastiketta ja tämän jälkeen ribsit laitetaan 225 asteisen uunin ylätasolle 15 minuutiksi. Tämän jälkeen seuraa viimeiset vaiheet! Ribsit otetaan pois uunista ja käännetään toisinpäin. Äsken alapuolella olleelle pinnalle sivellään BBQ-kastiketta ja ribsit laitetaan uuniin vielä 15 minuutiksi. Tämän jälkeen ribsit otetaan lopullisesti pois uunista ja laitetaan vetäytymään folion sisään.

Viimeistään ribsien vetäytyessä on hyvä aika valmistaa salaatti ja kastike. Sekoita ainekset, paista halloum-juusto ja laita komponentit lautaselle. Lopulta sinulla on käsissäsi kaunis ja maukas annos, vähäisellä aktiivisella työskentelyajalla!