Ruoka

Pikkujouluherkkuja

Viikonlopun ohjelmanumerosta vastasi vuosittaiset pikkujoulut kaveriporukan kesken. Olen yleensä kokkaillut pöytään jotakin pientä purtavaa, eli pitihän se tänäkin vuonna iskeä oma lusikkansa soppaan.

Pääosassa oli minttulihapullat, sisältäen puoliksi nautaa ja karitsaa. Kastikkeena oli itsetehty tomaattikastike, johon yritin saada vähän tulisuutta ja muutenkin voimakasta makua. Päällä kreikkalaiseen jogurttiin tehty valkosipuli-inkiväärikastike, koristeltuna kuivatulla mintulla. Molemmat kastikkeet olivat oikein mainioita, mutta minttulihapullat menivät jostain syystä aika kuiviksi. En oikein ymmärrä, miksi. Uuni varmaan teki tepposet, kun koe-erä kuitenkin lupaili ihan hyvää. Ensi kerralla vähän lisää tarkkuutta.

Tein lihapullille tomaattikastiketta vähän turhankin paljon, eli sille oli parempi keksiä pikemmiten jotakin käyttöä. Viilailin tomaattikastikkeeseen vähän lisää tulisuutta ja terävyyttä ja tarjoilin sen kylmänä tomaattikeittona. Päälle samaa valkosipuli-inkiväärikastiketta kuin lihapullilla, koristeltuna mintulla. Tämähän olikin oikein positiivinen yllätys!

IMG_0363

Pöytään oli pakko saada jotakin poroa, joten tein tuulihattuja poronkylmäsavurouheella täytettynä. Tykkäsin täytteestä tosi paljon. Se piti sisällään pääasiassa piparjuurituorejuustoa, maustamatonta tuorejuustoa, ranskankermaa ja persiljaa. Tuulihatut voisi jatkossa pursottaa suosiolla, eikä pelkästään taiteilla lusikalla nokareita. Muutoin ulkonäkö on aina aivan satunnainen.

IMG_0365
Näiden lisäksi pöydässä oli vielä aurajuusto-ananas focacciaa, pestofocacciaa, itsetehtyjä karjalanpiirakoita ja munavoita, kylmäsavulohta, caesarsalaattia sekä porkkanakakkua.

Kaikin puolin ihan toimiva kokonaisuus, vaikkakin lihapullat ja focaccia olisivat voineet olla onnistuneempia. Kenenkään ei silti tainnut tarvita lähteä nälkäisenä, tai janoissaan.