Ruoka

Philips-mehulinko – ensimmäisiä kokemuksia

Philips HR1855 –mehulinko on ollut nyt käytössä kuukauden päivät, eli nyt on myös hyvä aika kirjoittaa muutamia kokemuksia yhteisestä taipaleesta.

Ostovaiheessa Philips erottui edukseen muista mehulingoista ensisijaisesti hintansa puolesta. Turkulaiseen Hansa-kauppakeskukseen avattu Expert-liike myi Philipsin mehulinkoa avajaistarjouksena 59 eurolla. Tuolloin hinnat muualla olivat aika lailla tuplahintoja. (Tällä hetkellä Expertin hinta on 139 euroa, Prisman hinta 79 euroa.)

Philipsissä on 700 watin moottori ja 750 millilitran kannu

Ennen mehulingon hankintaa, en oikein tiennyt, mitkä ominaisuudet mehulingossa ovat niitä tärkeimpiä. Nyt tiedän jo vähän paremmin.

Useimmissa mehulingoissa näyttää olevan 700 watin moottori, joka on kuukauden testikäytön perusteella aivan riittävä peruskäyttöön. Appelsiinit ja muut pehmeämmät hedelmät mehustuvat sekunneissa. Pienempää kuin 700 watin moottoria en kuitenkaan uskaltaisi lähteä kokeilemaan, kun tässä mehustusteho on niin hyvin kohdallaan.

Monissa kuvissa näkee, kuinka mehulinko mehustaa mehut suoraan lasiin. Tämä on kuitenkin ainakin tämän mehulingon perusteella melkoinen illuusio.

Syöttöaukkoon tiputettujen pehmeämpien hedelmien mehut ruiskahtavat ulostuloaukosta sellaisella paineella, että sotkujen välttämiseksi on syytä käyttää mukana tullutta kannua, jonne mehut kyllä päätyvät varmasti. Pelkästään lasia käyttäessä mehut kuitenkin lentelevät helposti vähän minne sattuu.

Mukana tullut kannu on kooltaan 750 millilitraa. Mehulinkoa mainostetaan ”mehusta, jopa kaksi litraa kerralla” –sanoin, mutta tämä antaa ehkä vähän väärän käsityksen. Kahdella litralla viitataan oletettavasti siihen, minkä verran mehulingon jätesäiliöön mahtuu tavaraa. Useimmiten sinne varmasti mahtuukin juuri parin litran hedelmien jätteet.

Omaan kahden hengen talouteen 750 millilitran mehukannu on juuri sopiva. Kerralla saa tietenkin tehtyä helposti myös suuremman määrän, kun kaataa välillä kannun sisällön laseihin. Sitten taas lisää mehustusta!

Kuitenkin, suuremman talouden käyttöön kannattaa mahdollisesti katsella mehulinkoja, joissa on hieman isompi kannu.

Mehulinko on pieni, mutta kannattaa muistaa, että hedelmät ja vihannekset syötetään ylhäältä. Tilaa tarvitaan korkeussuunnassa.

Mehulinko on pieni, mutta kannattaa muistaa, että hedelmät ja vihannekset syötetään ylhäältä. Tilaa tarvitaan korkeussuunnassa.

Jätesäiliön täyttymisen näkee jatkuvasti mehustamisen aikana.

Jätesäiliön täyttymisen näkee jatkuvasti mehustamisen aikana.

Philipsillä mehustus käy kuin tanssi

Tai ehkä vähän huono vertaus, kun en osaa tanssia – mutta helposti se mehustus kuitenkin käy!

Philipsin syöttöaukkoa mainostetaan XL-kokoisena, mutta eipä tuo 75 mm syöttöaukko tunnu mitenkään erityisen isolta. Harva kokonainen hedelmä sinne kuitenkaan menee.

Se ei kuitenkaan haittaa, koska useimmiten hedelmät tulee pilkottua jo kuorimisen yhteydessä.

Kuoriminen onkin mehustamisen työläin vaihe, koska muuten homma on helppoa. Syöttöaukkoon pudotellaan hedelmiä ja mehu valuu vauhdikkaasti kannuun.

Philipsissä on hyvät imukuppijalat, minkä ansiosta laite pysyy tukevasti paikallaan melkein alustalla kuin alustalla. Tämä on hyvä ominaisuus, koska ilman imukuppeja laite pyörisi ja heiluisi varmasti miten sattuu.

Kuorimisen ohella oikeastaan ainoa muu työvaihe on laitteen puhdistaminen.

Laitetta mainostetaan Quickclean-tekniikalla, mikä takaa puhdistuksen sujuvan minuutissa.

No, vauhdikkaasti saa puhdistaa, jos mielii hoitaa homman minuuttiin. On kuitenkin sanottava, että puhdistaminen on jopa yllättävän helppoa. Käytännössä riittää, että puhdistaa siivilän roippeet ja jätesäiliön. Molempien puhdistaminen on joutuisaa.

IMG_4211

IMG_3648

Taivaallista mehua

Moni vertaa itse mehustetun mehun hintaa kaupan mehujen hintaan, mutta ei-ei! Niitä ei voi edes verrata keskenään! Itse mehustettu mehu on niin uskomattoman hyvää, että samanlaista mehua ei tule saamaan kaupasta, ei vaikka ostaisi sen kaikista kalleimman mehun.

Mehulingolla mehusta tulee samettisen pehmeää ja yksinkertaisesti aivan loistavan makuista. Mikä parasta, niin makua voi jatkuvasti muutella mieleisekseen ja valita kaupasta ne parhaat sesongin hedelmät.

Minun kestosuosikkini on tavallinen appelsiinimehu, mutta monesti tekee mieli hakea vähän kirpeyttä vaikka greipistä tai sitruunasta.

Mitenkäs se mehun hinta?

Kannattaa ostaa aina sesongin tuotoksia, niin säästää hinnassa ja voittaa laadussa! Alkuvuodesta appelsiinit eivät maksa juuri mitään, niin silloin mehustaminen on puoli-ilmaista.

Tälläkin hetkellä appelsiineja voi löytää hieman yli euron kilohintaan, mikä pitää litrahinnan ihan inhimillisenä. Yhdestä appelsiinikilosta saa yleensä sellaiset puoli litraa mehua.

Suosittelen hankkimaan mehulingon ja löytämään omat makusuosikit! Minä tässä jo malttamattomana odottelen, että pääsen kohta testailemaan, millaiset mehut loppukesän mansikoista tulee saamaan!

Niin, suosittelen myös varauksetta tätä Philipsin mehulinkoa! Prisman 79 euron hinta on näin laadukkaasta laitteesta todella hyvä!

IMG_3710

Kesän suosikkilapset: frappe ja itse puristettu appelsiinimehu

IMG_4213