Ruoka

Philips HR1855 -mehulinko kestotestissä

Rustailin jo joskus loppukesästä muutamia kommentteja talouteen tulleesta Philips HR1855 -mehulingosta. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, ettei tuo syksy ollut niin hienoa mehustusaikaa. Onhan silloin omenia ja muuta mukavaa, mutta tykkään eniten appelsiineista ja muista sitrushedelmistä. Niiden parasta aikaahan syksy ei ole. Toista se on tämä alkuvuosi!

Appelsiineja löytyy nyt kaupasta alle eurolla per kilo ja sen lisäksi hyllyt ovat pullollaan greippejä sun muuta mukavaa. Kaiken lisäksi laatu on tietenkin aivan toista kuin vaikkapa syksyllä. Siksi mehustaminenkin on alkanut maittaa vähän eri tavalla kuin joskus syystalvella. Philips surisee useamman kerran viikkoon ja useimmiten mehulingon uumenista pulppuaa veriappelsiinimehua tai greippimehua. Tietenkin myös tavallinen appelsiinimehu maittaa aina.

Omaan makuun myös hieman kirpeämmät mehut toimivat mukavasti. Sitruunat ja limet antavat raikkautta joko sellaisenaan tai sitten muiden mehujen jatkeina. Erikoisempien makuyhdistelmien kokeileminen on jäänyt vielä toistaiseksi vähemmälle, mutta siltikin voi todeta, että aika huoletta aineksia voi sekoitella keskenään. Porkkanat, omenat, vesimelonit, pomelot sun muut menevät helposti muiden mehujen jatkeena tai sitten sellaisenaan.

Marjojen mehustamista en ole päässyt kokeilemaan, mutta sitäkin luvassa sitten loppukesästä.

Itse Philips HR1855 -mehulinko

Mennäänpä sitten asiaan eli itse mehulinkoon. Philips on ollut taloudessa jostain heinäkuusta saakka, eli sellaiset seitsemän kuukautta. Ennen Philipsin hankintaa oli vähän epäselvää millainen mehulinko kannattaisi hankkia? Odotettavissa oli, ettei mehustus olisi mitenkään päivittäistä. Enemmän satunnaista herkuttelua. Siksi satojen eurojen uhraaminen mehulinkoon tuntui vähän turhalta.

Yksi mehulinkohankinnan epäselvyys liittyi mehustettaviin raaka-aineisiin. Mitä mikin mehulinko jaksaa mehustaa? Porkkanoiden mehustaminen oli etukäteen selkeä juttu – mehulingon on pystyttävä mehustamaan niitäkin, eli hieman kovempia materiaaleja. Oli kuitenkin epäselvää, että miten iso moottori kunnon mehustamiseen vaaditaan. Pelkät wattiluvut, kun eivät varsinaisesti kerro ihmeitä.

Mutta kiitos hyvän tarjouksen, valinta helpottui ja otsikon Philips tuli taloon. Tämän Philipsin ominaisuuksista kerrotaan yleensä, että siinä on 700 watin moottori, litran kannu ja iso 75 mm:n syöttöaukko. Ne ovatkin kieltämättä ne tärkeimmät ominaisuudet.

700W moottori

Nyt pitkän testijakson päätteeksi ominaisuuksien tärkeydestä uskaltaa sanoa jo sanansa.

Ensinnäkin Philipsin 700W moottori on varsin pätevä. Hedelmät se hotkaisee viipymättä ja ongelmitta, mutta esimerkiksi porkkanoissa onkin enemmän työtä. Satunnaiset porkkanamehustelut menee ihan kevyesti, mutta yleinen fiilis on se, että jos porkkanoita aikoo mehustella lähes päivittäin, niin kannattaa suoraan suunnata katseet järeämpiin vehkeisiin. Porkkanoiden mehustaminen on nimittäin jo sen verran raskaampaa hommaa, että siihen kannattaa olla järeät vehkeet. Sama tietysti pätee myös muihin kovempiin aineksiin.

Jos mietit hankkivasi jonkun 400 watin moottorilla varustetun mehulingon, niin voin jo sanoa suoraan, että älä tee sitä. Älä tee sitä. 700 watin moottori on sellainen kunnon keskitason moottori, jolla päivittäiset kevyemmät mehustelut ja satunnaiset kovemmat mehustelut sujuvat hyvin. Voin kuitenkin arvata, että vähänkin kevyemmällä moottorilla esimerkiksi greipin mehustamisessa piisaa jo aivan riittävästi työtä.

IMG_7869

Hedelmien roippeet päätyvät jätesäiliöön, joka on helppo puhdistaa.

Syöttöaukko

Tätä Philipsiä mainostettiin jollain XL-kokoisella syöttöaukolla, mutta tätä nyt voi sanoa ihan täysin markkinointikikaksi. Nimittäin haluaisin nähdä millainen on se normaali, tätä pienempi syöttöaukko. Sen sijaan tätä 75 mm:n kokoista XL-syöttöaukkoa isompaa syöttöaukkoa ei kyllä ole osannut kaivata. Pilkon muutenkin kaikki hedelmät kuorintavaiheessa neljään osaan (tämän syistä lisää myöhemmin), joten hedelmät sujahtavat sisään ihan kevyesti. Suosittelisin siis valitsemaan vempeleen, josta löytyy vähintäänkin tämänkokoinen syöttöaukko.

Puhdistus

Tällaisissa laitteissa helppo puhdistus on tärkeää. Mikään nimittäin ei ole rasittavampaa kuin puunata miljoonaa pikkuosaa puhtaaksi hedelmäroippeista. Tässä laitteessa ei kuitenkaan ole sitä ongelmaa. Käytännössä Philipsissä on vain muutama osa, jotka tarvitsee puhdistaa. Terä ja keräysastia. Laitetta mainostetaan myös osien konepestävyydellä, mutta tällä ominaisuudella ei ole mitään virkaa. Mehulinko puhdistuu muutamassa minuutissa vaivattomasti ihan vain jätteiden tyhjennyksellä ja kevyellä pesulla tai huuhtelulla. Helposta puhdistuksesta lähtee siis pisteet Philipsille.

Yhteenveto

En halua hehkuttaa mitenkään liiaksi, mutta Philips on kyllä hintaansa nähden hyvä valinta satunnaiselle mehustajalle. Sillä pystyy mehustamaan vaivatta käytännössä mitä tahansa. Puhdistaminen on helppoa, eikä siinä ole mitään ominaisuuksia, joita osaisi kaivata. Philipsiä mainostetaan sillä, että se pystyy mehustamaan mehua jopa kaksi litraa kerralla. Kannattaa huomioida kuitenkin, että tällä tarkoitetaan vain jätesäiliön tilavuutta. Sinne mahtuu roippeita kutakuinkin sen verran kuin kahden litran mehustamisesta tulee. Itse mehukannu vetää kuitenkin vain litran, joten jos välttämättä haluat mehustaa kerralla kannuun kaksi litraa mehua, niin voit kaivata vähän isompaa vempelettä. Käytännössä tuolla kannunkaan tilavuudella ei ole hurjasti väliä, koska mehun voi kaataa välissä myös laseihin.

Eli tiivistettynä:

  • Älä hanki mehulinkoa, jossa on alle 700W moottori
  • Älä hanki mehulinkoa, jossa on todella pieni syöttöaukko
  • Älä hanki mehulinkoa, joka on hankala puhdistaa

Tässä Philipsissä näitä ongelmia ei kuitenkaan ole, joten sen hankkimista voi suositella.

IMG_7854

Hedelmät on helppo kuoria leikkaamalla hedelmä neljään osaan. Lopuksi kypsän hedelmän kuori irtoaa helposti vetämällä. Nopeaa kuorimista!

IMG_7882

Philips HR1855 mehulinko koostuu ainoastaan muutamasta osasta. Käytännössä puhdistukseen riittää jätteiden tyhjennys sekä kevyt huuhtaisu ja siivilä-teräyhdistelmän harjaus.

IMG_7871

Itse mehustetuista hedelmämehuista tulee mahtavan paksuja. Greippimehu on yksi suosikeistani.

IMG_7878

Veriappelsiinimehu toimii aina. Kypsien hedelmien mehut ovat parhaimpina aikoina mahtavan makeita ja täyteläisiä.