Ruoka

Paahtopaisti sinappikuorrutuksella

Paahtopaisti on helppo ruoka moneen tilaisuuteen. Se käy buffetpöytään, illallispöytään tai vaikka leipien täytteeksi. Kaiken lisäksi sen voi tarjoilla kylmänä tai lämpimänä. Onko sen valmistaminen vaikeaa? No ei kyllä ole. Paahtopaistin valmistamisessa aktiivista kokkausaikaa ei kulu montaa minuuttia. Pisin aika menee paistin kypsymiseen ja vetäytymiseen.

Lihalämpömittari on hyvä olla, jos aikeissa on saada aikaan täydellinen paahtopaisti. Tietysti mieltymykset kypsyyden suhteen vaihtelevat, mutta liian kypsäksi vedetty paahtopaisti on kuitenkin niin sitkeää ja mautonta tavaraa, ettei se voi olla kenenkään mielestä täydellistä.

Clas Ohlsonilla on muuten vielä tarjouksessa halpa ja ihan hyvä lihalämpömittari, josta on etenkin iloa paistien ja muiden kokonaisten lihojen kokkailussa.

Paahtopaistin resepti

Mutta sitten itse reseptiin. Tämä paahtopaisti saa makunsa Dijon-sinapista, joka on nyt suuressa suosiossa. Kaikkien kokkausta harrastavien luottoapuri, Dijon-sinappi nousi vast’ikään entistä suositummaksi, kun Henri Alén twiittasi #DijonK -reseptin. Alénin repepti liittyi kanaan, mutta Dijon-sinappi käy onneksi mainiosti myös kaikille muille lihoille, kuten tässäkin nähdään.

Paahtopaisti sinappikuorrutuksella

n. 1kg maustamatonta paahtopaistia
3 rkl Dijon-sinappia
3 rkl Täysjyvä Dijon-sinappia
silputtua persiljaa
mustapippuria
parmesania

Kastike:

n. 2 dl lihalientä (paahtopaistin kypsentämisestä tulleet)
1–2 rkl Dijon-sinappia
1 dl kuohukermaa
suolaa
rosmariinia

  1. Ota paahtopaisti huoneenlämpöön n. 1–2h ennen paistamista. Poista lihan pinnasta kalvot, jos siinä sellaisia on.
  2. Sekoita molemmat sinapit, persilja ja mustapippuri. Sivele kauttaaltaan lihan pintaan.
  3. Laita liha sopivaan uunivuokaan. Kypsennä lihaa 125 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on haluttu. Hyvä sisälämpötila on 55–60 astetta. 55 astetta on kauttaaltaan punertava ja 60 keskeltä punertava. Ohjeellinen aika ilman mittaria n. tunti per painokilo.
  4. Ota lihasta irronneet nesteet talteen. Anna lihan vetäytyä vähintään puolituntia, jos tarjoilet lihan lämpimänä. Jos tarjoat lihan kylmänä, voit antaa sen vetäytyä jääkaapissa jopa seuraavaan päivään (näin minä tein).
  5. Valmista kastike. Laita lihaliemi kattilaan, sekoita joukkoon Dijon-sinappi ja suolaa. Kiehauta ja lisää sekaan kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa etenkin suolaa. Kastike saa olla vähän suolaisempi, koska lihassa itsessään ei ole hirveästi suolaa. Suurusta kastike tarvittaessa.
  6. Leikkaa liha viipaileiksi. Jos tarjoilet lihan valmiina viipaleina, niin anna kastikkeen jäähtyä ja sekoita sitten kastike lihojen joukkoon.
  7. Valmiin annoksen voi koristella parmesanilla ja persiljalla.

sinappinen paahtopaisti

IMG_6658

IMG_6676

IMG_6680

IMG_6685

Ja oli muuten hyvää! Ei edes haitannut, että kävi sellainen pieni amatöörivirhe ja unohdin paistaa lihan pinnat pannulla ennen uunikypsennystä. Eli myös tulevaisuuden minälle voin jatkossa vinkata, että pannu kuumaksi, sekaan muutama nokare voita ja lihaan hyvä paistopinta kauttaaltaan. Sitten tätä paistia kelpaa tarjota vaikka kenelle!