Ruoka

Lempiruokani Lasagne

Silloin joskus, kun olin ala-asteella, liikenteellä oli kaikenlaisia kaverikirjoja. Niissä kysyttiin ties mitä tärkeää, kuten mikä on lempiruokasi tai lempivärisi. Enhän minä muista enää, mitä olen mahtanut tuolloin vastata, mutta en ainakaan mitään kovin syvällistä ja ajanpitävää. Ei minulla nimittäin ole koskaan ollut varsinaista lempiruokaa, enkä kyllä tiedä lempiväristäkään. Ei sillä, että vastauksella olisi ollut vielä tuolloinkaan kovin suurta uutisarvoa. Pienen lapsen mielessä sillä oli kuitenkin painava merkitys, kun samoihin aikoihin lehdissä pyöri urheilijoiden haastatteluita, joilta niinikään kysyttiin aina samat kysymykset. Olihan se hienoa, jos lempiruoka sattui olemaan sama kuin itsellä.

No, en tosiaan ole koskaan pitänyt mitään ruokaa varsinaisena lempiruokanani. Tein kuitenkin viime viikolla lasagnea ja rupesin miettimään omaa suhdettani tuohon ruokalajiin. Kotona asuessa lasagne oli yksi äidin tekemistä ruoista, jolla oli jo silloin jonkinlainen erityisasema. Sitä oli yleensä tarjolla satunnaisina viikonloppuina ja se tuntui maistuvan kaikille lapsille.

Jollain tavalla lasagne lähti mukaani samalla, kun muutin omaan asuntoon. En aluksi osannut kokata kovinkaan kummoisasti, mutta lasagne sysäsi homman käyntiin. Muistan kokanneeni lasagnea aluksi kaupan valmispakkauksesta, sitten kaupan valmiilla juustokastikkeella ja lopuksi kaiken itse valmistaen. Nykyisin kaiken itse valmistaminen onkin peruslähtökohtana.

Lasagne oli myös ensimmäisiä ruokia, mitä kokkasin luokseni saapuneille vieraille. Tein sitä aina suuren määrän, josta sitten riitti syötävää ihan reilusti. Lasagne säilyi pitkään perinteenä, useilla reissuilla.

Nyt, kun mennyttä pohtii taaksepäin, voin huomata lasagnen päätyneen jonkinlaiseen erityisasemaan myös omassa elämässäni. En keksi montaakaan ruokalajia, johon liittyisi omalla kohdallani lähellekään vastaavaa tarinaa, joten on varmaan vihdoin myönnettävä, että lempiruokani on lasagne.

Olen kokannut lasagnea niin paljon, että resepti on elänyt vuosien varrella aika paljon ja sitä se tekee jatkuvasti. Etsin jatkuvasti Sitä Täydellistä Lasagnea. En tosin tiedä minkälaista lasagnea metsästän, kun en ole vielä syönyt itse tekemääni lasagnea parempaa. Silti parempaa on etsittävä joka kerta, kun lasagnevuoka kaivetaan esiin. Uskon kuitenkin lasagnen olevan niitä ruokia, jotka kaikki uskovat tekevän itse parhaiten. Katsotaan siis, milloin joudun muuttamaan mieltäni.

Lasagneni vaihtelee vähän kokkauspäivän mukaan. Joskus jääkaapissa on ylimääräisiä juustoja tai jotakin muuta sellaista, joka on syytä viskata lasagnen sekaan. Nyt kuitenkin mentiin suunnilleen tällaisella:

Lasagne

Jauhelihakastike eli Ragú

800 g naudan jauhelihaa
1 pkt pekonia
2 porkkanaa
1 keltasipuli
4 valkosipulinkynttä
2 prk tomaattimurskaa
punaviiniä
vettä
suolaa
mustapippuria
cayannepippuria

Valkokastike eli Besciamella (Bechamel)

200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
100 g juustoraastetta
muskottipähkinää
mustapippuria
suolaa

Lasagnelevyjä
Parmesania

Lasagnen valmistus alkaa jauhelihakastikkeen tekemisellä. Se on kaikista aikaavievin vaihe, koska kastike saa porista jopa tunteja. Oman kastikkeeni porisuttelen yleensä noin kolmessa vartissa. Aluksi ruskistan jauhelihaan hieman väriä pannulla ja sitten heitän ne kattilaan kuullotettujen sipuleiden ja porkkanoiden kanssa. Jauhelihan ei tarvitse olla vielä kypsää, koska se kypsyy kyllä kattilassa. Sitten lisään sekaan punaviiniä reilulla kädellä ja jatkan porisuttelua. Noin 5-10 minuutin kuluttua lisään sekaan tomaattipitoiset ainekset ja jatketaan porisuttelua. Kunhan kastike alkaa keittyä kasaan hyvin tiiviiksi massaksi, niin aloitan lisäämään vettä, tai liha-/kasvislientä. Maustaminen tapahtuu prosessin varrella.

Valkokastiketta, tai omalla kohdallani pikemminkin juustokastiketta pidetään työläänä, mutta sitähän se ei suinkaan ole. Kattilaan tarvitsee vain laittaa voita, johon sekoitetaan jauhot. Siihen sitten ryhdytään lisäämään vähitellen maitoa, jota kuumennetaan kunnes kiehuu. Lopuksi maustan oman bechamelini mustottipähkinällä, suolalla, mustapippurilla ja juustolla. Laitan milloin mitäkin juustoa. Joskus juustoa ei välttämättä edes tarvitse, jos kerroksien väliin on paljon hyvää parmesania.

Lopuksi vain kasaaminen voideltuun vuokaan. Pohjalle laitan yleensä vain jauhelihakastiketta, jonka päälle laitan ensimmäiset lasagnelevyt. Sitten päällekkäin jauhelihakastiketta ja valkokastiketta. Jokaiseen kerrokseen voi laittaa reilun ripauksen parmesania. Kasaaminen kannattaa lopettaa juustokastikkeeseen, jolloin pinnasta tulee kaunis.

Paistaminen riippuu vähän käytetystä vuoasta, lasagnelevyistä ja ties mistä tähtien asennoista, mutta yleensä paistan lasagnea 150-175 asteessa n. tunnin. Tarvittaessa laitan päälle leivinpaperia tai foliota, ettei pinta pala.

[Best_Wordpress_Gallery id=”2″ gal_title=”Lasagne”]