Ruoka

Kreikkalaiset hampurilaiset – ja huippuniksi!

Hampurilaiset olivat vielä joskus mutkatonta pikaruokaa. Pihvi ja sämpylä, siihen sitten jotain kastiketta ja täytettä.

Vaan eipä ole enää. Burgerit ovat siirtyneet vähitellen johonkin gourmet-kastiin, mikä tarkoittaa sitä, että niiden tekemiseen uppoaa törkeästi aikaa.

Ei siinäkään mitään vikaa, mutta nyt alkoi tehdä mieli palata alkujuurille, nopeiden burgereiden pariin.

Pihvi

Pihvistähän se kaikki lähtee. Kunnon grilli antaa aina pihviin sen extramaun, mutta kyllä pannullakin saa hyvän lopputuloksen.

Ostin kilon naudan jauhelihaa Turun kauppahallin Reino Jokiselta. Lihan laatu oli taas kerran tosi hyvää ja lihatiskin jauhatus helpottaa aina muotoilua.

Lihan sekaan meni taas tutusti dijon-sinappia, suolaa ja mustapippuria. Kreikkalaista makua lähdettiin hakemaan kuivatulla mintulla ja korianterilla.

Kreikkalaiset_pihvi_2

Kreikkalaiset_pihvit

Sitten se vinkki!

Kannattaa leikata leivinpaperista neliönmuotoisia arkkeja ja laittaa pihvit niiden päälle. Tällöin pihvit on todella helppo paistaa, säilyttää ja kuljettaa paistopaikalle!

Etenkin kesällä tämä on korvaamaton apu, jos haluaa muotoilla pihvit sisällä keittiössä ja kuljettaa ne helposti ulos grillin äärelle.

Muistutan vielä aiemmasta vinkistä: kannattaa käyttää kostuttaa kädet vedellä ennen pihvin muotoilua. Kosteus helpottaa tasaisemman pinnan saamista.

Kreikkalainen_pihvi_3

Kreikkalainen_pihvi_4

Sämpylä ja täytteet

Pikaburgerissa voi oikaista sämpylässä ja ostaa kaupasta valmiit sämpylät.

Kannattaa kuitenkin jättää ne höttöiset hampurilaissämpylät hyllyyn ja ostaa ihan tavallisia sämpylöitä! Hyvästä, pehmeästä sämpylästä tulee loistava sämpylä pikaburgeriin – etenkin paahdettuna.

Täytteeksi riittää vaikkapa pelkkä salaatti ja tomaatti, mutta muutama juustosiivu auttaa aina.

Kreikkalainen_pihvi

Kastike

Näissä pikaburgereissa pääsee pitkälle jo hyvällä tomaattiketsupilla.

Minulla kuitenkin oli jääkaapissa vielä edellispäivän tzatzikia, jolla taattiin se Kreikka-maku.

Mikä kävisikään kreikkalaisten hampurilaisten väliin paremmin kuin tzatziki? Mietin tätä jo Kreikan lomalla, kun hämmästelin, miten paikallisten hampurilaisten kanssa tuli oletuksena ainoastaan ketsuppia.

Mikäli tzatzikia ei satu olemaan jemmassa ja on kiire, niin voisin kuvitella, että tavallinen Hellmann’s majoneesi tai Hellmann’sin valkosipulimajoneesi olisi tähän(kin) aika hyvä kaveri. Ketsupillakin tosin pääsee jo pitkälle.

Kreikkalainen_hampurilainen_2

Kreikkalaiset hampurilaiset (10 pihviä)

1 kg naudan jauhelihaa
1-2 rkl Dijon-sinappia
0,5-1 rkl suolaa
0,25-0,5 dl kuivattua minttua
0,5-1 rkl kuivattua korianteria
mustapippuria myllystä

sämpylöitä
salaattia
tomaattia
juustoa (esim. cheddar)
ketsuppia
tzatzikia

1. Sekoita pihvin ainekset tasaiseksi massaksi. Muotoile 10 pihviä ja asettele pihvit leivinpaperiarkkien päälle. Paista.
2. Leikkaa sämpylät puoliksi ja paahda niitä muutama minuutti 175-200 asteisessa uunissa.
3. Kasaa ja nauti.

PS. Reseptin määrät ovat aika ympäripyöreitä. Jos maltat, niin kannattaa paistaa pieni maistiainen taikinasta ennen pihvien muotoilua.