Ruoka

Kreikkalainen frappe

Suomessa ei ole nyt helteistä tietoakaan, mutta eivätköhän ne vielä sieltä tule. Silloin on syytä olla tämän juoman resepti hanskassa. Mikään ei nimittäin piristä kuumalla kesäkelillä paremmin kuin kylmä kahvijuoma, frappe. 

Frappeja (tai frappéja) on nykyisin vähän joka lähtöön. On kermalla ja karamellilla, on ties millä. Älyttömin frappe tuli kuitenkin vastaan turkulaisessa Smo & Fro -kahvilassa. Siellä kahvit ja jäät vedettiin sekaisin tehosekoittimessa. Tuloksena jonkinlainen kahvisorbetti tai kahvipirtelö. Ei, ei! Annas, kun näytän miten se oikea frappe tehdään.

Reseptiikka

Frappe

2tl pikakahvia
2tl sokeria
2dl vettä
pari jääpalaa
loraus kondensoitua maitoa

Minulla oli Jacobsin pikakahvia, mutta kaikista kaupoista löytyvä Nescafe ajaa asian varmasti vähintäänkin yhtä hyvin. Juomahan on muuten alunperin juuri Nescafen keksintöjä.

Historiikki

Greek frappé was invented in 1957 at the International Trade Fair in Thessaloniki. The representative of the Nestlé company, Giannis Dritsas, was exhibiting a new product for children, a chocolate beverage produced instantly by mixing it with milk and shaking it in a shaker. Dritsas’ employee Dimitris Vakondios was looking for a way to have his usual instant coffee during his break but he could not find any hot water, so he mixed the coffee with cold water and ice cubes in a shaker. This improvised experiment established this popular Greek beverage. Frappé has been marketed chiefly by Nestlé and is among the most popular drinks in Greece and is available at virtually all Greek cafés. Wikipedia

Ohjeet kuvina

Kaksi teelusikallista pikakahvia

Kaksi teelusikallista pikakahvia

Kaksi teelusikallista sokeria

Kaksi teelusikallista sokeria

Lisää vesi ja vaahdota

Lisää vesi ja vaahdota

Lisää jäitä

Lisää jäitä

Lisää vettä ja sekoita

Lisää vettä ja sekoita

Lisää vielä tIlkka kondensoitua maitoa ja nauti.

Lisää vielä tilkka kondensoitua maitoa ja nauti.

Sama vielä tarkemmin

Laita lasiin kaksi teelusikallista kahvia ja kaksi teelusikallista sokeria. Kreikkalaisella asteikolla tuolla sokerimäärällä frappe on medium. Makean saa neljällä lusikallisella ja pelkistetyn ilman sokeria.

Kaada perään muutama sormellinen vettä ja vaahdota kovaksi vaahdoksi.

Minä käytän maidonvaahdotinta, koska sillä frappen saa tehtyä suoraan lasiin. Sauvasekoittimen tai shakerin pitäisi toimia myöskin, jos maidonvaahdotinta ei ole tai sellaista ei halua ostaa. (Oma Severin-maidonvaahdottimeni maksoi 10€ Clas Ohlsonilla).

Lisää vaahdon sekaan muutama jääpala. Sekoita pillillä. Lisää loraus vettä. Sekoita lisää ja lisää tarvittaessa vettä.

Viimeistele vielä lopuksi kondensoidulla maidolla, mikäli haluat käyttää maitoa.

Ja se oli sitten siinä. Todella helppoa ja hyvää!