Ruoka

Koukussa pizzaan (ja Italiaan)

Pizza Bonci 3

Niinhän siinä sitten on käynyt. Peli on koventunut.

Ensin kuvioihin tuli lasagne, sitten siirryin muihin pastoihin ja viimeisimpänä pizzoihin. Nykyään olen italialaisen ruoan sekakäyttäjä. Addikti.

Ruokien mukana on tullut myös muita lieveilmiöitä. Italialainen kulttuuri, jalkapallo, matkailu. Kaikki ovat nykyään valitettavan tuttuja. Jos en himoitse seuraavaa italialaista ateriaa, niin himoitsen ainakin seuraavaa Italian matkaa. Kaipuu on arkipäivää.

Keskitytäänpä nyt kuitenkin tuohon pizzaan.

Pizzan olemus

Pizza on paljon muutakin kuin se seitsemän euron rasvalätty, joka pitää sisällään kaikkea, mitä löytyy halvimmalla tukusta. Itseasiassa en edes sanoisi tuollaisia tekeleitä pizzaksi. Pizza on käsityötä ja omistautumista parhaimmillaan, sitähän nuo eivät ole. Oikeassa pizzassa raaka-aineet ovat laadukkaita ja kaikesta tekemisestä huokuu rakkaus pizzaan.

Pizzoja on monenlaisia. Pyöreitä ja paksuja, suorakaiteita ja ohuita – sekä kaikkea siltä väliltä.

Parhaat syömäni pizzat ovat olleet ohueen pohjaan tehtyjä, mutta silti olen jostain syystä mieltynyt paksumpaan pohjaan. Enkä tarkoita sellaista jenkkityylistä pannupizzaa, jossa pohja on pelkkää pullaa. Tarkoitan sellaista rapeaa ja ilmavaa – sellaista kuin turkulainen Pizzarium tekee. Lähemmäksi roomalaista, paksupohjaista pizzaa ei muuten Suomessa pääse, eli kannattaa käydä testaamassa heti, kun mahdollisuus tarjoutuu!

Onnistuneita kokeiluita

Apuna matkalla täydelliseen pizzaan toimii tässäkin blogissa aiemmin mainittu, pizzakeisari Gabriele Bonci. Videoita ja reseptejä hänen kokkailuistaan löytyy esimerkiksi täältä sekä tuosta aiemmasta päivityksestä. Tässä kuitenkin yksinkertaistettuna resepti, jota käytän.

Pizza Boncin malliin

1kg jauhoja
700g vettä
40g oliiviöljyä
20g suolaa
7g kuivahiivaa

Tähän saakka olen käyttänyt pääasiassa Italian Herkut -kaupasta ostamiani Gran Mugnaion pizzajauhoja. Aluksi käytin ihan suomalaisia jauhoja, mutta rehellisyyden nimissä on todettava, että onhan noilla Gran Mugnaion jauhoilla melkoinen ero suomalaisiin markettijauhoihin.

Kokeilujen tulokset ovat olleet lupaavia. Lopputuloksena on monesti ollut juuri sellaista pizzaa kuin olenkin halunnut. Jokusen kerran on myös menty metsään ja silloin on mökötetty loppuilta…

Edellisellä kerralla olin kuitenkin jopa melko tyytyväinen pizzoihini.

Pizza Bonci 1

Pizza Bonci 2

Pizza Bonci 3

Aina vois mennä paremminkin

Pizzasta on kuitenkin tullut minulle siinä mielessä pakkomielle, että aina olisi saatava parempaa pizzaa. Tiedän jo itsekin, että tuo on mahdotonta.

Olen nimittäin ihan varma, ettei vaikkapa Roomassa syötyä pizzaa pysty voittamaan juuri millään.

Ensinnäkin pizzat paistetaan siellä kunnon puulämmitteisessä kiviuunissa – ei tule tapahtumaan Suomessa.

Toisekseen, se tunnelma vain on sellainen, mitä ei pysty kopioimaan. Roomalaiset kadut, vilkas puheensorina, vieläkin vilkkaammin puheen tahdissa heiluvat kädet ja karahvillinen talon punaviiniä. Siihen vielä päälle se kiviuunista kannettava, höyryävän kuuma pizza. Paratiisi.

Silti, pakko se vain on yrittää saada jatkuvasti parempia pizzoja.

Uusin yritys

Tällä kertaa löysin Italian Herkut -kaupasta kokeiluun cesenalaisen Molino Sapignolin jauhoja. Nämä jauhot ovat Tipo 0 -karkeudellaan lähempänä Boncin suosittelemaa karkeutta (Tipo 0 tai Tipo 1). Aiemmin olen käyttänyt lähinnä hienointa Tipo 00 -karkeutta.

Tilanne yltyi myös niin vakavaksi, että kävin ostamassa taikinan kohotukseen oman muovilaatikon. Hermot alkavat mennä, kun rullailee tarpeeksi monta kertaa kulhoa elmukelmuun. Lisäksi rullailen sitä elmukelmua siihen malliin, että tämä laatikko maksanee itsensä äkkiä takaisin.

Nyt taikina on jo kohoamassa ja siellä se saakin vielä olla. Vuorokausi alkaa olla nyt takana, toinen vuorokausi vielä edessäpäin. Sitten jännitetään, millaista pizzaa tulee tällä kertaa. Sekä sitäkin, että tuleeko Mestareiden Liigan voitto Italiaan vai ei…

Pizzahiiva Pizzajauhot

 

Taikina Bonci 1

Taikina Bonci 2

Taikina Bonci 3