Ruoka

Kokonainen kana uunissa

Kokonaisen kanan valmistaminen on ollut keittiön to do -listalla jo niin kauan, etten muistakaan. Palvelutiskien grillattu broileri on tullut tutuksi, kuten myös kaikki broilerin osat erikseen ostettuna ja valmistettuna, mutta jotenkin se kokonainen kana, tai broileri on kuitenkin jäänyt valmistamatta. Nyt oli aika korjata sekin erhe.

Kulinarististen himojen uhriksi päätyi tällä kertaa noin 1,3 kiloinen maalaiskananpoika, jolle visioin raikkaan marinadin.

Nippu thai-basilikaa
yksi chili
pari valkosipulinkynttä
pari ruokalusikallista soijaa
pari ruokalusikallista kalakastiketta
pari ruokalusikallista oliiviöljyä
fariinisokeria
yhden appelsiinin kuori raastettuna
yhden appelsiinin mehu
mustapippuria

Suoritin esivalmistelut kanan paistamista edeltävänä vuorokautena. Pesin, ja kuivasin kanan, minkä jälkeen laitoin sen lillumaan marinadiin yön ajaksi. Olisi luultavasti kannattanut vetäistä nahkaan muutama viilto, jotta marinadi olisi päässyt imeytämään paremmin, mutta se pääsi kaikessa tohinassa unohtumaan.

Paistamispäivänä sekoitin kanalle yksinkertaisen, pintaan hierottavan rubin, johon tuli tällä kertaa ainoastaan fariinisokeria ja suolaa.

Otin broilerin huoneenlämpöön ja pyyhin marinadin pois pinnasta. Tämän jälkeen siivilöin marinadin ja otin siivilään jääneet, valkosipulin, chilin ja thai-basilikan talteen. Tämän jälkeen laitoin ne kanan sisään muutaman kuutioidun appelsiinin kanssa. Lopuksi hieroin suola-fariinisokeriseoksen pintaan.

Laitoin kanan uunivuokaan, jossa kana on ritilän päällä ja vuoan pohjalla on vettä. Olen käyttänyt samaa metodia koipireisien valmistuksessa, ja olen ainakin kuvitellut tuon auttavan nahan rapsakoitumiseen ja lihan mehevöitymiseen. Vastaava metodi onnistuu myös ihan tavallisella, ritilä, jonka alla on uunipelti -yhdistelmällä.

Sitten vain paistoa. Aluksi uuni hieman kovemmalle lämmölle, 225-250c n. 15 minuuttia ja sitten 175c-200c sellaiset 40-45 minuuttia. Paistoin tällä kertaa ilman paistolämpömittaria ja ajettelin kypsyyden olevan kohdallaan silloin, kun koipi lähtee irti kevyesti vääntämällä. Osoittautui ihan toimivaksi metodiksi.

Tarjoiluehdotuksena voin suositella vaikka tämänkertaista basmatiriisi, vihersalaatti, tzatziki -yhdistelmää. Onnistunut, yksinkertainen ja edullinen ateria. Etenkin appelsiinin maku oli tarttunut lihaan tosi hyvin. Kannattaa siis kokeilla ja valmistaa kokonainen kana uunissa!

[Best_Wordpress_Gallery id=”3″ gal_title=”kanauunissa”]