Ruoka

Liki täydellinen Cobb-salaatti

Ruokapiireissä on tapana, että jokaisella vähänkään perinteikkäämmällä ruoalla on oma historiallinen tarinansa. Suomalaisessa ruokakulttuurissa samanlaisia tarinoita voi löytää, vaikka vastikään vietetyn Runebergin päivän yhteydessä syötävästä runebergintortusta. Tarinahan kertoo, että tämän makoisan tortun takana on J.L Runebergin vaimo Fredrika Runeberg,  joka joutui nopeasti keksimään jonkin herkullisen lääkkeen miehensä makeannälkään. Torttu on siis sovellus Fredrikan ruokakaapin perälle jääneistä antimista. Oli tarina sitten totta tai ei, on siinä kuitenkin hyvä opetus: soveltamalla yksinkertaisistakin antimista voi valmistua herkkuja.

Yksinkertainen on myös tämän Kokkikulman ensimmäinen resepti. Sattumalta tähänkin ruokaan liittyy mukavan vakiintunut tarina, jonka todenperäisyydestä on paha sanoa mitään. Kerrottavan arvoinen se kuitenkin on!

Tarinan mukaan Robert Cobb perusti Hollywood Brown Derby nimisen ravintolan vuonna 1929. Cobbilla oli tapana työskennellä ravintolassaan niin myöhään, ettei hän ehtinyt syömään ennen kuin vasta puolenyön aikaan, sulkemisajan kynnyksellä. Tuolloin Cobbilla oli tapana valmistaa salaatti keittiön ylijäämistä, paistaa sekaan vähän pekonia ja kuorruttaa koko komeus ranskalaisella kastikkeella.
Toisen tarinan mukaan salaatti on lähtöisin saman ravintolan kokilta, eikä suinkaan herra Cobbilta itseltään. Jäänee kuitenkin lukijan vastuulle päättää kumpaan tarinaan haluaa uskoa. Se on kuitenkin varmaa, että salaatti on lähtöisin Cobbin omistamasta ravintolasta ja nykyään se on yksi maailman tunnetuimmista salaateista.

Cobb-salaatti

Tarvitset neljän hengen salaattiin seuraavat ainekset:

– 2 kerää roomansalaattia

– ½ nippua vesikrassia

– 200g kirsikkatomaatteja

– 1pkt pekonia

– 4 kananmunaa

– 3 broilerin rintafileetä

– 2 avokadoa

– 150g sinihomejuustoa

– kourallinen salaattisiemeniä ja -pähkinöitä

Lisäksi kastikkeeseen tarvitset:IMG_14752

– 1 valkosipulinkynsi

– 1tl suolaa

– 1tl sokeria

– 0,5tl mustapippuria

– 1tl dijon-sinappia

– 0,75dl punaviinietikkaa

– 1,5dl oliiviöljyä

– 2tl sitruunamehua

– 2tl worchesterhirekastiketta 

  1. Valmista salaattikastike. Kaada punaviinietikka kuppiin ja sekoita siihen kaikki ainekset, oliiviöljyä lukuun ottamatta. Sekoita lopuksi oliiviöljy muiden ainesten sekaan, ohuena nauhana ja voimakkaasti sekoittaen. Lisää lopuksi sekaan kuorittu valkosipulinkynsi kokonaisena tai isoina paloina. Poista valkosipulinkynsi kastikkeesta juuri ennen tarjoilua. (Vinkki! Kastikkeissa paras ohje on maistella kastiketta itse ja päätellä onko kastikkeen maut tasapainossa.)
  2. Paista broilerin rintafileet pannulla. Mausta kevyesti currylla, mustapippurilla ja suolalla. Laita kypsät rintafileet vetäytymään folion sisään. (Vinkki! Älä paista rintafileitä liian kuiviksi)
  3. Keitä samalla kananmunat koviksi asti. (Vinkki! Kylmään veteen laitettuna kananmunat kypsyvät n. 8min)
  4. Paista pekonit pannulla rapeiksi. Anna pekonien kuivua rasvasta hetki talouspaperin päällä ja pilko lopulta viipaleiksi. (Vinkki! Rapein pekoni syntyy, kun laitat pekonit kylmälle pannulle ja annat levyn lämmetä lähes täydelle lämmölle. Sitten pienennät lämpöä ja annat pekonien kypsyä irronneessa rasvassa)
  5. Pese ja pilko kaikki salaattiainekset. Asettele laakeaan vuokaan kauniisti sektoreittain. (Vinkki! Näin avaat avokadon.)

Tämän klassikkoruoan resepti on vuosien varrella nähnyt monenlaisia sovelluksia. Toisissa resepteissä tarjolle laitetaan myös oliiveja, toisissa ei. Toiset käyttävät salaattiin roomansalaattia, toiset jäävuorisalaattia, kolmannet ties mitä. Alunperin salaattiin laitettiin voimakasta Roquefort -sinihomejuustoa, mutta mitäpä sitä itseään kiduttamaan, jos siitä ei pidä. Tilalle käy mainiosti vaikkapa helposti murentuva, suomalaisittain perinteinen Aurajuusto. Voit siis muokata reseptiä kaikin mokomin hieman enemmän omaan makuusi sopivammaksi, mutta yhden vinkin kuitenkin annan: kastike on tämän salaatin sielu – pidä siitä kiinni!