Ruoka

Kiinalainen hapanimeläpossu

Kiinalainen ruoka on sellainen asia, jonka olemassaolon vain ottaa annettuna. Ainahan se on täällä ollut, mitä sitä sen enempää miettimään. Kun haluaa syödä kiinalaista ruokaa, on helpompi mennä ravintolaan kuin lähteä kauppaan etsimään kymmeniä eri ainesosia. Näin se on ollut ainakin minulla. Näin ollen en ollutkaan koskaan tehnyt kiinalaista ruokaa itse alusta loppuun saakka. Kiinalaistyylistä ruokaa olin tietenkin tehnyt, mutta aina sieltä seasta löytyi jotain valmiskastiketta. Enää näin ei kuitenkaan tule tapahtumaan! Huomasin nimittäin, että eihän se kiinalainen ruoka ole kovin monimutkaista. Ainesosia on monia, mutta siitäkin huolimatta ruoka valmistuu kuin itsestään. Pilkkomista täytyy sietää ja tarkkavaisuutta täytyy olla. Muilta osin homma sujuukin helposti.

Kiinalainen hapanimeläpossu (mukailee Maku.fi reseptiä)

500 g porsaan sisäfileetä palana
1 kpl vihreä paprika
1 kpl punainen paprika
1 kpl tuore chili (tulisuus oman maun mukaan)
½ kpl tuore ananas
3-5 kpl kevät-/kesäsipulia varsineen
1 kpl paketti tuoreita herkkusieniä

3 tl seesamiöljyä
10 rkl fariinisokeria
6 rkl soijakastiketta
6 rkl ketsuppia
6 rkl ananasmehua
6 rkl vettä
2 kpl valkosipulinkynsiä
3 rkl tuoretta inkivääriä (raastettuna)
3 rkl riisiviinietikkaa
3 rkl maissitärkkelystä

rypsiöljyä paistamiseen

  • Poista porsaan sisäfileestä kalvot ja ylimääräinen rasva. Leikkaa ohuiksi siivuiksi syitä vasten.
  • Puhdista ja paloittele herkkusienet, paprikat, chili, sipuli, valkosipuli ja ananas. Raasta myös inkivääri, mutta pidä kuitenkin kaikki ainekset vielä erillään.
  • Ruskista lihat nopeasti pannulla kuumassa rypsiöljyssä ja laita sitten lihat pienellä lämmöllä olevaan wokkipannuun tai isoon kattilaan. Pienennä sitten pannun lämpöä ja paista herkkusieniä sen verran, että niiden neste alkaa haihtumaan. Lisää sitten sekaan paprikat ja sipuli. Kuullota hetki ja lisää sekoitus lihojen sekaan. Lisää myös ananakset.
  • Lämmitä seesamiöljy kattilassa. Lisää sekaan valkosipuli ja kuullota hetki. Ota kattila pois liedeltä ja lisää sekaan fariinisokeri, soijakastike, ketsuppi, ananasmehu, inkivääri ja riisiviinietikka. Lisää vielä lopuksi vesi ja maissitärkkelys. Sekoita hyvin, laita kattila takaisin liedelle ja kiehauta kastike kokoon.
  • Sekoita kastike kattilassa tai wokkipannussa muiden ainesten sekaan
  • Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Eli sitten vain rohkeasti kokeilemaan!