Matkailu

Kaupunki nimeltä Bremen

Bremen on Saksan pienin osavaltio, joka koostuu ainoastaan kahdesta Weser-joen varrella sijaitsevasta kaupungista: Bremerhavenista ja Bremenistä. Näin siis Suomeksi. Saksalaiset puolestaan kutsuvat Bremenin osavaltiota nimellä Die Freie Hansestadt Bremen ja Bremenin kaupunkia puolestaan nimellä Die Stadtgemeinde Bremen. Loogista? Ehkä. Järkevää? Ei ehkä, mutta ainakin saksalainen järjestelmällisyys välittyy jo ennen askeltakaan Euroopan veturin maaperällä. Suomalaisen yksinkertaisuuden nimissä minä puhun kuitenkin vain ja ainoastaan Bremenistä, tarkoittaen sillä tuota hienoa Pohjois-Saksalaista hansakaupunkia.

Pilaan sinun yllätyksesi jo tässä vaiheessa kertomalla, että Bremen ei ole taianomainen kaupunki, eivätkä useimmat matkusta sinne vain siksi että se on historiallinen hansakaupunki, jossa on kauniita rakennuksia. Niitä on myös Tallinnassa. Bremen on hieno kaupunki, mutta useimmat matkustavat sinne ainoastaan muutaman kriteerin tähden: sinne pääsee halvalla ja se sijaitsee ulkomailla. Niin, no. Siinäpä niitä syitä olikin tarpeeksi.

IMG_1725

Muita hyviä syitä matkustaa Bremeniin

  • Werder Bremen pelaa jalkapalloa Saksan ylimmällä sarjatasolla, joten kaupungissa on hyvä mahdollisuus nähdä tasokkaita jalkapallo-otteluita lähes Euroopan huipulta. Lippujen ostaminen otteluihin onnistuu kätevästi etukäteen Werder Bremenin nettisivujen kautta. Liput toimitetaan kirjattuna kirjeenä lähimpään postitoimipaikkaan.
    Werder Bremenin kotistadion, Weserstadion, on melko tuoreesta remontistaan huolimatta melko vanhanaikainen, eikä siten edusta millään tavalla Bundesliigan kärkikaartia. Stadion kuitenkin sijaitsee hienolla paikalla, aivan Weser-joen rannalla, kävelymatkan päässä keskustasta.
  • Bremenin keskustassa riittää suhteellisen hyvin nähtävää ainakin yhden päivän tarpeisiin. Talvella Schlachten rantapromenadi on hyvin autio, mutta siltikin siellä kävellessä voi aistia kuinka kesä tulee herättämään alueen henkiin. Raatihuoneen torin ympäristössä puolestaan vierähtää hetkinen katsellessa ja vaikkapa kuunnellessa pianistin musisointia pimeän illan keskellä. Schnoorin alueen pienillä kujilla on hauska kierrellä ja katsella kuinka tiivistä ja intiimiä keskusta-asuminen onkaan joskus ollut – ja on edelleen!

IMG_1757

Missä kannattaa käydä?

  • Panimoravintola Schüttinger sijaitsee aivan raatihuoneen torin vieressä. Paikassa on tarjolla hyviä perisaksalaisia ja vähän modernimpiakin ruoka-annoksia sekä tietenkin paikan itse panemaa olutta.
  • Becks im Schnoor on Bremeniläisen Becks-panimon oma ravintola Schnoorin pienten kujien varrella. Myös tämä viihtyisä ravintola tarjoaa perisaksalaisia ruoka-annoksia kohtuuhintaan.
  • Cafe & Konditorie im Schnoor tarjoaa hyviä leivonnaisia ja kakkuja paikalla syötäväksi tai vaikka kotiin vietäväksi.

IMG_1731

Kannattaako sinne oikeasti mennä?

Matkailu kannattaa aina! Bremeniin matkustaessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, mitä reissulta tavoittelee. Bremen on hyvin rauhallinen kaupunki ja se näkyy väistämättä myös kaupungin yöelämässä. Vauhdikkaampaa lomaa etsivien voi olla parempi suunnata suoraan Hampuriin, josta löytyy takuulla menoa joka lähtöön. Rauhallisempaa rentoutumislomaa tai jalkapallomatkaa etsivälle Bremen on kuitenkin oiva vaihtoehto. Kaupungista löytyy paljon hyviä kauppoja ja  ruokapaikkoja, joiden kartoittamiseen tosin kannattaa uhrata hetkinen ennen matkaa.