Matkailu

Kaunas – yksi kaupunki Baltiassa

Jatkoa tarinoihin:
Sopot – Puolan helmi 
Gdánsk – Kolmoiskaupungin sydän

Seuraavana määränpäänä horisontissamme häämötti Liettua ja Kaunas. Välissämme oli kuitenkin monta kilometriä ja monta ongelmaa. Olimme katsoneet etukäteen, että vahvin vaihtoehto Gdánskista Kaunakseen matkustamiseen on bussi. Tässä oli kuitenkin pieni ongelma, jonka voi tiivistää muutamaan numerosarjaan: 479 kilometriä ja 10 tuntia. Matka-aika vaikutti olevan kilometreihin nähden melko pitkä. Tämä puolestaan antoi viitteitä hieman Suomen standardeja huonommasta kalustosta tai tieverkostosta. Olimme kuitenkin tilanteessa, jossa meillä ei ollut juurikaan vaihtoehtoja. Lennot olivat liian hintavia ja junayhteydet täysin järjettömiä.

Teimme lopulta päätöksen hypätä bussin kyytiin ja lähteä seikkailulle pitkin Puolan maanteitä. Valinta ei ainakaan aluksi vaikuttanut kovin huonolta, koska bussi oli länsimaisesti laadukasta tasoa. Matka-aika kuitenkin hieman hirvitti, kun lähtöhetkellä kello näytti iltaseitsemää ja Kaunaksen linja-autoasemalla sen pitäisi näyttää aamuviittä. Onneksi olimme kaukaa viisaita miettiessämme, ettei Kaunaksessa ole välttämättä hirveästi tekemistä saapumisaikaamme. Kysyimmekin siis etukäteen hotellistamme (Hotel Metropolis), josko voisimme saada hotellista käyttöömme jonkun sopin, jossa pari reissumiestä voisi laskea päänsä tyynyyn ja ummistaa silmänsä. Yllätys oli iloinen, kun hotellista vastattiin, että voimme saada oman huoneemme jo tuolloin aamuyöstä.

Kymmenen tuntia puuduttavan pomppuista ja mutkaista tietä oli lyhentynyt aikaeron ansiosta yhdeksään tuntiin. Ja siinä me seisoimme, Kaunaksen bussiasemalla. Matka oli ollut odotuksiin nähden siedettävä, joskaan ei millään tapaa nautinnollinen. Pomput, mutkat ja tuntikausien hikoileva istuminen olivat tehneet olostamme todella nuutuneen, mutta vielä oli jäljellä hieman seikkailunnälkää. Viitoimme taksikuskeille ”no, no” ja lähdimme suunnistamaan kohti hotelliamme. Työmatkaliikenteen alku alkoi vähitellen lähestyä, mutta kaupunki oli silti aivan hiljainen. Heti ensisilmäys kaupunkiin oli kuitenkin paljastavinaan jo jonkinlaista totuutta. Kaupungin kadut olivat vedetty neuvostoliittomaiseen tyyliin, viivaimella viivasuoraan.

edit1

Myöhempi tutkiminen paljasti, että kaupungin kadut ovat tosiaan viivasuoria ja tämä on tietysti turistin kannalta ilahduttava piirre, mutta kauniin arkkitehtuurin ystävälle pettymys. Arkkitehtuurin ystävän ei kuitenkaan parane liikkua Kaunaksessa kovin vakavalla mielellä, sillä muuten tuliaisiksi on tuominen vain viillelty käsi. Monet Kaunaksen rakennukset ovat eittämättä olleet joskus hienoja, mutta useimmat niistä eivät ole sitä enää. Peruskorjaus on täysin tuntematon käsite, eikä mitään takuulla korjata ennen romahduspistettä. Tietynlaisena kaupungin ominaispiirteenä voi pitää myös muutamia keskusta-alueen tuntumassa olevia kerrostalorakennuksia, joiden rakentaminen on jäänyt kesken. Tavoitteet ovat ilmeisesti olleet hyvin kunnianhimoisia ja sittemmin rahoitus on tyrehtynyt totaalisesti, jättäen projektit betoniharkkoasteelle.

IMG_2970

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kaupungin läpi menevä Laisvés aléja (Vapaudenkatu) tekee kaupungin uudemmasta keskusta-alueesta viihtyisän. Katu on pyhitetty kokonaan kävelijöille ja pyöräilijöille, joten keskustaa on mukava tepastella edestakaisin. Kadun toinen pää menee vanhan keskusta-alueen paikkeille. Sieltä löytyy paljon enemmän nähtävää, eikä kaduilla kävellessä tarvitse edes pelätä päähän tippuvia parvekkeenpalasia. Rakennukset ovat nimittäin pääsääntöisesti hyvin entisöityjä.

Kaupungin ilta- ja ravintolaelämä keskittyy vanhan kaupungin ja Laisvés aléjan varrelle. Näiden kahden alueen ympäriltä löytyykin lähes kaikki, mitä kaupungista kaipaa. Ruoka ja juoma on Kaunaksessa halpaa, mutta laatu vaihtelee jonkin verran. Välillä ruoka voi olla hyvää, välillä taas kohtalaista. Erinomaista se tuskin on missään, mutta paikallisiin hintoihin nähden ei ihmeitä voi odottaakaan.

IMG_2961IMG_2966

Kaunas on mukava paikka viettää päivä tai kaksi rennosti, hyvin syöden ja juoden. Kaupungista löytyy myös erinomainen ostoskeskus: Akropolis. Kyseessä on kunnon jenkkityyliin rakennettu ostoskeskus, josta löytyy kaikki elokuvateatterista ja jäähallista lähtien. Lisäksi ostoskeskus tarjoaa hyvän valikoiman niin miesten kuin naisten vaatteita. Vaatteiden hintataso tosin on merkkivaatteiden osalta lähes Suomen hintatasoa vastaava, mutta alennusprosentit ovat hieman kovempia. Hyviä löytöjä voi kuitenkin tehdä myös paikallisten liikkeiden merkeistä. Vaatteet ovat pääsääntöisesti laadukkaita, tyylikkäitä ja hintatasoltaan lähes ilmaisia.

Majoitusvaihtoehdoksi voin jälleen kerran suositella omaa majapaikkaamme. Hotel Metropolis tarjoaa uskomattoman alhaisen hintatason majoituksen, kun ottaa huomioon hotellin täydellisen sijainnin, erinomaisen asiakaspalvelun ja hintaan sisältyvän aamiaisen. Huoneet ja hotellin yleisilme ovat aavistuksen nuhjuisia, mutta mittari jää silti rutkasti plussan puolelle.

Kaiken kaikkiaan Kaunaksen voi sanoa olevan ihan kohtalainen matkakohde. Kaupunki itsessään ei ihmeitä tarjoa, mutta alhainen hintataso ja Ryanairin edulliset tekevät siitä käymisen arvoisen kohteen.