Ruoka

Kasvissosekeitto

Niinhän siinä sitten taas kävi. Juhlakausi toi mukanaan jonkun lisäkilon, ja eritoten hitusen raskaan olon. Näin alkuvuodesta onkin hyvä aloittaa ”New Year, New Me” -hömpötykset ja painella salille laihtumaan hieman kevyemmän ruokavalion turvin.

Simppeli kasvissosekeitto toimii hyvin keventämiseen, flunssan karkoittamiseen tai sitten ihan vain yksinkertaiseksi ja riittoisaksi arkiruoaksi.

Tämänkertainen keitos piti sisällään:

Kasvissosekeitto

Perunaa
Porkkanaa
Palsternakkaa
Juuriselleriä
Purjoa
Kermaa
Valkosipulivoita
Suolaa
Cayannepippuria
Mustapippuria
Rosmariinia

Keitin perunat, porkkanat, palsternakat ja juurisellerit suolalla, rosmariinilla, mustapippurilla ja cayannepippurilla maustetussa vedessä. Keitoksen loppuvaiheessa lisäsin mukaan purjot. Kunhan kaikki oli kypsynyt, valutin keitinveden toiseen astiaan ja soseutin juurekset. Sitten lisäsin keitinvettä ja pari desiä kermaa, sekä hioin maut kohdalleen suolaa ja muita mausteita lisäillen. Lopuksi mukaan pieni nokare Valion valkosipulivoita. Ja se olikin sitten siinä.

Tein vielä lisäksi krutonkeja saaristolaisleivän jämistä. Laitoin pannulle vähän voita ja siihen muutaman valkosipulinkynnen, sitten saaristolaisleipäkuutiot sekaan. Pieni paahto kevyellä lämmöllä, ja sekin oli sitten siinä. Valmiit krutongit voi jättää kätevästi huoneenlämpöön, jolloin niistä tulee yhdessä yössä mukavan rapsakoita, eli sellaisia kuin kaupasta ostetut, mutta rutkasti parempia.

Jääkaapissa oli vielä pieni nokare grana padanoa, joten viimeistelin annoksen sillä. Hups! Ei siitä sitten tullutkaan ihan, niin kevyttä kuin lähtöajatuksena oli. No sen voin sanoa, että hyvää se kuitenkin oli!