Ruoka

Grillikylki uunissa – ja tunnustus!

Grillikylki 1

Tunnustan. Olen heikkona kauppojen alennettuihin tuotteisiin. Se vaan on aina niin houkuttelevaa, kun hinnasta vetäistään kassalla puolet pois. Tämä heikkous on jatkunut jo niin kauan, että tähän päivään mennessä voisi luulla minun oppineen jotain. Mutta ei, sama ralli jatkuu edelleen. Kivaahan se on, kun saa kaikkea halvalla, mutta laatu on ollut aika monesti surkeaa. Muutenkin tulee ostettua jotain sellaista, mitä ei muuten ostaisi. Tällä kertaa ostin Snellmannin grillikylkeä. Mites siinä kävi?

En ole syönyt grillikylkeä varmaan vuosiin. Vielä joskus vanhemmilla asuessani sellaista tuli ostettua kaupan grillipisteeltä, mutta sen jälkeen onkin ollut hiljaisempaa.

Mielikuvissani grillikyljessä on hyvin tumma ja rapea, lähes palanut pinta. Rapsakan pinnan alla on mehukas ja suussasulava sisus. Lähes kaikki rasva on sulanut ja samalla valellut lihan. Mmm…

Grillikylki ja resepti

Grilli ja kerrostalo on jo valitettavan tutuksi tullut yhdistelmä. Parvekkeella olisi tilaa grillailuun, mutta kaasu- tai sähkögrilli ei houkuta yhtään. Oikeasta grillailusta pitää löytyä savua ja fiilistä. Siispä tälläkin kertaa mentiin Uuni goes BBQ -linjalla.

Oleellisinta minun grillikyljessä on se pinta. Lähdin hakemaan sitä uunin grillivastuksella. Liha uunivuokaan, uuni 250 asteeseen ja grillivastus päälle. Sitten vielä liha niin lähelle vastuksia kuin mahdollista.

Paistoin grillikylkeä 15 minuuttia per puoli, eli yhteensä 30 minuuttia. Tämän jälkeen otin lihan pois ja laskin uunin lämpötilaan 150 asteeseen. Samalla käärin lihan hyvään foliopakettiin, jonka laitoin samassa vuoassa uuniin.

Uunissa grillikylki sai muhia 2,5 tuntia. Yhteensä paistoaikaa siis tuli kolme tuntia. Yleensä kääntelen lihaa jossain välissä, mutta tässä grillikyljessä rasva oli selkeästi yläpuolella, niin annoin rasvan valella muuta lihaa.

Uunin jälkeen grillikylki sai vetäytyä foliossa vielä pari tuntia. Sitten paketti auki jännittävän rumpujen pärinän saattelemana.

Grillikylki uunissa

– Ruskista väri pintaan grillivastuksen alla 250 asteisessa uunissa. Paista yhteensä 30 minuuttia. Käännä puolessa välin.
– Laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Paketoi grillikylki hyvin folioon. Laita uuniin rasvapuoli ylöspäin. Paista 2,5 tuntia.
– Ota liha pois. Anna vetäytyä foliossa vähintään tunti.

Snellman BBQ Grillikylki

Grillikylki 2

Grillikylki 4

Grillikylki 5

Mites meni?

Lopputulos pääsi vähän yllättämään, vaikkakin varsin positiivisella tavalla. Pinnasta tuli juuri sellainen kuin pitikin, eli hyvin rapea. Sisus puolestaan oli tajuttoman mehukas.

Mutta! Tässäkin on muttansa.

Taas kerran suurin virhe nimittäin tuli tehtyä jo siellä kaupassa. Se vain on niin, että ei noista valmiiksi maustetuista meinaa saada mitään huippuluokan lopputulosta. Useimmiten niistä pistää läpi joku teollinen maku, mikä nyppii ainakin minua hyvin pahasti. Lisäksi tässä herra Snellmannin palassa oli myös joitakin pieniä luita, jotka olivat vähän ikäviä.

Snellmanninkin grillikylki toimi harjoituspalana oikein hyvin.  Nyt grillikyljen valmistus uunissa on todettu varsin toimivaksi jutuksi, että ehkäpä kesän mittaan saadaan vielä toinen kokeilu. Silloin kyllä käydään pöytään laatulihat ja maustetaan omalla rubilla…

Muuten! Jos jollain on mielessä lihatuotteita, joissa on valmiina kunnon mausteet tai marinadit, niin saa paljastaa. Olisi joskus ihan mielenkiintoista testata, että löytyykö puolivalmisteidenkin saralta jotain kivaa!