Ruoka

Focacciaa ja taikinahommia

Niin se bloggaaminen aina unohtuu jonnekin muiden kiireiden alle. Tai en tiedä kiireistä, mutta jonnekin se unohtuu. Nyt kuitenkin alkaa olla pakottava tarve laittaa näppäimistö sauhuamaan, kun keittiöstä tulee ulos hyviä ruokia niin kiivaaseen tahtiin. Tätä menoa moni hyvä resepti katoaa jonnekin mieleni perukoille, eli parempi taltioida kaikki kiireen vilkkaa itseni ja muiden iloksi. No ainakin itseni.

Ananas-aurajuusto focaccia oli yksi ensimmäisen blogin ensimmäisiä reseptejä. Tai en tiedä saattoiko raapustuksiani sanoa vielä silloinkaan resepteiksi, joten olkoon se sitten julkaisu. Kuitenkin, tuosta julkaisusta on nyt kulunut aikaa sellaiset neljä ja puoli vuotta. Yleensä aika tuntuu menevän todella nopeasti, mutta nyt miettiessäni kaikkea keittiössäni tapahtunutta viimeisen neljän ja vuoden ajalta, tuo neljä ja puoli vuotta tuntuu todella, todella pitkältä. En koe olevani vieläkään mikään huippukokki, mutta hieman naurattaa miettiä silloisia keittotaitojani. Eihän sitä silloin ollut juuri mistään mitään tietoa, vaikka silloin sitä olettikin tietävänsä yhtä jos toista. On kuitenkin motivoivaa ja yksinkertaisesti tosi mukavaa, kun huomaa kehittyneensä vuosien saatossa.

Tämä vuosi on ollut itselleni jonkinlainen valaistumisen vuosi taikinoiden saralla, etenkin pizzataikinoiden. Yleensähän taikinaa ryhdytään tekemään hetki ennen pizzanpaistoa. Pikainen kohotus, täytteet päälle ja uuniin. Taikina on vain alusta täytteille. No näinhän se ei kuuluisi mennä. Taikina on se juju, joka tekee pizzasta juuri niin hyvän tai huonon kuin taikinansa. Pikakohotuksella jäädään väistämättäkin jonnekin puolitien paikkeille.

Pizzataikinoiden saralla ehdoton oppi-isäni on roomalainen Gabriele Bonci, jonka tyyliä on havaittavissa myös turkulaisessa Pizzariumissa. Boncin oma ravintola on muuten nimeltään myös Pizzarium…

Kannattaa katsoa seuraava video ja opetella hiljalleen taikinoiden guruksi. Boncin pizzataikinan suomennettu resepti löytyy Sivumaku -blogista. Omassa reseptissäni tosin on pari pientä eroa. Ensinnäkin käytän taikinaan Gran Mugnaion pizzajauhoja (Tipo 00), joita saa Italian Herkut -kaupasta. Toisena erona on, että kohotan taikinaa yleensä vähintään 48 tuntia.

Mutta niin, se ananas-aurajuusto focaccia. Boncin taikina taipuu täydellisesti myös focacciaan. Siksi voinkin ylpeänä kertoa, että The Focaccia alkaa olla vihdoin syntynyt. Focacciahan on lähinnä taikinaa, joten kaiken a ja o on tietenkin taikinan käsittely. Sitten, kun se onnistuu niin homma on helppoa kuin heinänteko. Laita oliiviöljyä vuokaan, asettele taikina vuokaan ja painele varovasti täytteet focacciaan. Sitten vielä hetken kohotus liinan alla, oliiviöljyä päälle ja kohti  200-225 asteista uunia. Uunin jälkeen päälle kannattaa ripotella vielä hieman suolakiteitä. Rosmariini on myös mahtava focaccian kaveri, joten sitä voi laittaa taikinaan jossain muodossa. Oma öljyni oli maustettu rosmariinilla, joten se riitti tällä kertaa.

IMG_0199 IMG_0210 IMG_0232IMG_0218 IMG_0226

 

Eipä tässä tällä kertaa muuta. Taidankin laittaa heti uuden taikinan kohoamaan.