Ruoka

Flank steak, eli naudan kuve – helppo herkku!

Flank steak, kananmunat, voi

Flank steak on takuulla yksi kesän kovimmista grillihiteissä, mikäli minussa on yhtään ennustajan vikaa. Flank steak, eli naudan kuve on tehnyt tuloaan jo viime kesästä, mutta tähän asti se on silti elänyt vähän hiljaiseloa. Kevään mittaan reseptejä ja tarjouksia on kuitenkin alkanut tippumaan siihen malliin, että eiköhän hype ala käydä kesällä jo hyvin kuumana. Ruokahypessä onkin nyt hyvin tilaa, kun edellinen lihahitti, pulled pork on jo siirtynyt tuonelaan – onneksi!

Flank steakin menestystä puoltaa sen valmistuksen helppous. Sen jälkeen, kun laadukas liha on hankittu, ei tarvitse tehdä enää juuri mitään. Melkein ainoa asia, joka flank steakin valmistuksessa voi mennä täysin vikaan on kypsennys. Flank steakia ei todellakaan saa kypsentää liikaa – kuten ei kyllä montaa muutakaan lihaa – mutta tätä lihaa ei etenkään!

Itse ostin omat lihani Stockmannin Herkusta, jossa oli tarjolla australialaista black angusia. Laatu oli todellakin kohdallaan ja pinnassa oli paikoin todella hyvä kerros makurasvaa. Tätä rasvaa ei todellakaan kannata poistaa, sillä se sulaa paistamisen aikana ja mehevöittää lihaa entisestään!

Lihaa tuli nyt ostettua sen verran iso köntti, että piti kehitellä hieman variaatioita. Kaikkea ei todellakaan olisi jaksanut vain suolan ja pippurin voimin – kuten useimmiten laatulihat nautin.

Flank steak pannulla

Flank steak, lohkoperunat, hollandaisekastike

Ensimmäinen flank steakin varaan rakennettu ruokalaji koostui flank steakin lisäksi lohkoperunoista ja hollandaisekastikkeesta. Valmistin seuraksi vähän karamellisoitua punasipulia ja paahdettua valkosipulia – ne kun valmistuivat osittain samassa perunoiden kanssa.

Valitettavasti lihalle ei ollut tälläkään kertaa saatavilla grilliä, joten oli turvauduttava pannun ja uunin voimiin.

Lihassa ei juurikaan ollut kalvoja, mutta vähätkin sai oikeastaan repimällä pois. Sitten kuivatun lihan pintaan meni ihan perusmausteet, eli suola ja mustapippuri. Hieroin mausteet hyvin lihaan ja annoin sen lämmetä huoneenlämmössä ihan rauhassa.

Sitten se paistaminen. Siinä ei oikeastaan ollut mitään ihmeellistä. Paistoin lihaa kuumalla pannulla voissa sen aikaa, että se otti pintaan hyvin väriä. Eli puolisentoista minuuttia per puoli. Sitten laitoin sen 175 asteeseen samalla uuninkestävällä pannulla. Siellä liha muhi viitisen minuuttia. Sitten liha vetäytymään samaksi aikaa. Lopussa siivuiksi ja tarjolle.

Flank steak, hollandaisekastike, lohkoperunat

Flank steak ja itämainen nuudelisalaatti

Toisessa ruokalajissa lähdettiinkin sitten vähän Aasian suunnalle. Keittelin pienen marinadin seesamiöljystä, valkosipulista, chilistä, osterikastikkesta, soijasta, fariinisokerista, limemehusta yms. Marinadin jäähdyttyä iskin sen lihan kanssa samaan minigrip pussiin, jonka laitoin jääkaappiin. Siellä se saikin muhia päivän ajan.

Sitten liha lämpeämään hyvissä ajoin, muutamaa tuntia ennen paistamista.

Yritin hakea palan Aasiaa myös flank steakin lisukkeeseen. Lähdin väkertämään sen seuraksi nuudelisalaattia, jota tein myös aiemmin. Tällä kertaa viilailin reseptiä vähän parempaan suuntaan ja heivasin tietysti jauhelihan pois.

Lihan paistaminen sujui tälläkin kertaa samaan malliin. Nyt yritin nipistää vielä hitusen pois paistoajasta, että saisin lihan enemmän mediumin puolelle. Edellinen livahti jo melkein yli.

Flank steak ja itämainen nuudelisalaatti

Lopputulos

Hemmetin hyvää lihaa! Odotan jo, että tätä pääsee iskemään kesällä grilliin tirisemään.

Sen lisäksi, että itse liha oli hyvää, niin myös molemmat annokset olivat jossain erinomaisen ja täydellisen rajamaastossa. Kannattaa kokeilla!