Ruoka

Broilerilihapullat Marokon tyyliin

Broilerilihapullat ja kastike

Kuten varmaan kaikki ovat jo huomanneet, niin tällä hetkellä fitness on se juttu. Sen myötä proteiinivillitys on niin kovalla tasolla, että ”runsasproteiininen” -lisämaininta on kaikissa tuotteissa pinaattikeitosta jauhelihapakettiin. Enkä edes vitsaile. Niissä on oikeasti se lisämaininta!

Ehkä osittain fitnessbuumista johtuen broilerifileiden hinnat alkavat huidella melko järkyttävissä lukemissa. Viitisentoista euroa kilolta ei ole enää mikään tavaton hinta. Omasta mielestäni siinä on melkoisesti liikaa, sillä eihän broilerin fileessä itsessään ole oikein mitään makua. Ravintoarvoiltaan se toki on hyvää tavaraa. Paljon proteiinia ja vähän rasvaa.

Onneksi on kuitenkin vaihtoehtoja.

Broilerin jauheliha

Kannattaa kuitenkin tutkailla kylmäaltaista myös broilerin jauhelihaa. Tai nykyään tuon nimeksi on tainnut jo vakiintua kananpojan jauheliha.

Mutta olkoon mikä vain! Broilerin jauheliha ei kuitenkaan kalpene ravintoarvoiltaan juuri ollenkaan broilerifileille. Hintaa sillä on kuitenkin monesti vain puolet fileiden hinnasta.

Siihen on toki syynsäkin. Jos homma ei ole heti aluksi hanskassa – ja se harvemmin on – niin broilerin jauhelihaa ei takuulla tee mieli ostaa toista kertaa. Broilerin jauheliha tarvitsee tosi paljon mausteita verrattuna vaikkapa naudanlihaan. Lisäksi siitä puuttuu se rasva, eli ilman lisättyä rasvaa lopputulos voi olla hyvin kuiva.

Minulla olisi kuitenkin tarjottavana muutama niksi, joiden avulla broilerilihapullistakin tulee jotain uutta ja hyvää!

Sriracha-kastike

Minttu

Helppo resepti

Rehellisesti sanottuna en tiedä ovatko nämä lihapullat ihan Marokon tyyliä, mutta tarpeeksi lähellä ainakin minulle! Eli siis, saanko esitellä:

Broilerilihapullat Marokon tyyliin
400g kananpojan jauhelihaa
1 kananmuna
2rkl Ras el Hanout maustetta
3rkl kuivattua minttua
1rkl Sriracha-kastiketta (tai muuta chilikastiketta tai kuivattua chiliä)
100g fetajuustoa
suolaa

Sekoita raaka-aineet ja vaivaa taikina tasaiseksi massaksi. Muotoile taikinasta hieman golfpalloa pienempiä pullia. Paista pannulla voissa tai öljyssä.

Vinkkejä:
– Vedessä kastellut kädet helpottavat lihapullien muotoilua.
– Kannellinen paistokasari helpottaa paistamista, kun lämpöä tulee myös ylhäältä.
– Kannattaa paistaa ensin pieni maistiainen taikinasta ja tarkastaa maut. Monesti suolaa tarvitsee vielä lisätä.

Jogurttikastike
1dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1-2 valkosipulinkynttä
1tl sitruunamehua
hyppysellinen suolaa, sokeria ja mustapippuria
koristeltuun minttua

Hienonna valkosipulit. Sekoita raaka-aineet. Koristele mintulla.

Broilerilihapullat ainekset

Broilerilihapullat muotoilu

Broilerilihapullat paistaminen

Resepti on helppo, mutta pienemmissä pitäjissä voi olla pientä haastetta löytää tarvittavat ainekset.

Ras el Hanout on Pohjois-Afrikassa varsin yleinen maustesekoitus, jota kannattaa metsästää etnisistä kaupoista. Se muodostaa tämän reseptin perustan, joten se kannattaa kuitenkin etsiä käsiinsä. Yllättävän monikäyttöinen maustesekoitus, joten ei varmasti mene jatkossakaan hukkaan.

Kuivattua minttua ei välttämättä löydy joka kaupasta, mutta etnisistä kaupoista sitäkin pitäisi löytyä. Tässä voi tietenkin käyttää myös tuoretta minttua, mutta itse tykkään käyttää tällaiseen kuivattua minttua jo ihan helppouden ja hinnankin puolesta.

Tulisuutta voi säädellä eri chilikastikkeilla tai kuivatuilla chileillä. Omaan makuun pieni loraus Srirachaa antaa sopivan poltteen.

Lopputulos

Broilerin jauheliha on näkökulmasta riippuen hyvin kiitollinen tai epäkiitollinen raaka-aine. Se ei itsessään maistu juuri miltään, eikä siinä ole paljoa yhtään rasvaa. Siksi vähänkin huonompi keittosuoritus näkyy äkkiä lopputuloksessa.

Parhaimmillaan broilerin jauhelihasta saa kuitenkin tällaisia, halpoja ja suht terveellisiä herkkuja, joissa on vähän uutta ideaa. Näiden broilerilihapullien pitäisi takuulla upota vaativampaankin makuun!

Broilerilihapullat ja kastike

PS. Turussa vähänkin erikoisemmat mausteet löytää kätevästi kauppahallin Kilimanjaro Shopista. Hinnatkaan eivät päätä huimaa!