Ruoka

Amsterdam ja ruoka

Amsterdam Silta

Olen tottunut siihen, ettei matkojen syömisiä kannata suunnitella älyttömästi. Hyviä ravintoloita löytyy, kun kiertelee ja pitää silmänsä auki. No, näköjään näin ei välttämättä ole. Joissain maissa vain sattuu olemaan niin onneton ruokakulttuuri, että huonoa ruokaa on tarjolla selkeästi enemmän kuin hyvää ruokaa. 

Minulle Amsterdam oli ensimmäinen matkakohde, jonka ruokakulttuuri oli pieni järkytys. Ruokaa oli tarjolla – ja paljon. Ruoka kuitenkin oli pääsääntöisesti melko karmeaa. Joka nurkalta kyllä löytyy koju, jossa lukee vlaamse frites, mutta kunnon ruoan löytäminen on vaikeampaa.

Pihviravintola Luna

Onneksi kävi tuuri, kun satuin kerrankin varaamaan sentään yhden illan pöydän etukäteen. Luna tuntuu olevan Tripadvisorin perusteella monen matkailijan suosiossa, eikä syyttä. Viihtyisää tunnelmaa ja tosi hyvää ruokaa. Hinnatkaan eivät yllä lähellekään Suomen tasoa. Hyvän ruoan ja juoman – sekä laskun alhaisen loppusumman lisäksi – Lunassa ilahdutti livemusiikki. Paikalla oli laulava kitaristi, joka luritteli muutamia biisejä espanjaksi. Mukava lisä. Lunalle lähtee vahva suositus!

Luna Amsterdam

Itse söin Lunassa 300 grammaisen argentiinalaisen naudan sisäfileen, ranskanperunoita ja roquefort-kastiketta. Ei ole aiemmin tullut mieleen tehdä kastiketta roquefortista, mutta Lunan kastike oli niin hyvää, että täytyy laittaa testiin.

Viehättävä Amsterdam

Minulle ruoka on niin iso juttu, että tekisi melkein mieli nuijia Amsterdam – ja saman tien koko Alankomaat – entistä syvemmälle mereen. Vaikea sitä on kuitenkaan tehdä, kun muilta osin Amsterdamista riittää ainoastaan positiivista kerrottavaa.

Tykkään kävellä ympäriinsä ja siihenhän Amsterdam on omiaan. Amsterdamissa on omanlaisensa tunnelma, johon ei ole vielä tullut aiemmin törmättyä. Kanaalit ja hurjat turistimäärät tuovat välillä mieleen Venetsian, mutta viimeistään nenään leijaileva pilven tuoksu palauttaa takaisin Amsterdamiin.

Kuninkaanlinna Amsterdam

Näe tekemättä mitään

Lyhyen reissun perusteella Amsterdam vaikuttaa kaupungilta, jossa näkee paljon tekemättä juuri mitään. Riittää, kun kävelee ympäriinsä ja ihmettelee kaupungin menoa.

Aina ei kuitenkaan kannata kävellä.

Yleensä vieroksun kaikkia opastettuja kierroksia, jotka on suunniteltu turisteille. Amsterdamissa kuitenkin järjestetään opastettuja kanaaliristeilyitä, jotka antavat kunnon läpileikkauksen kaupunkiin. Mukana tulee toisenlainen perspektiivi mahtaviin maisemiin, sekä palanen historiallista taustatietoa. Meidän risteilyllä hintaa oli 16 euroa, mikä ei ollut yli tunnin risteilystä juuri mitään.

Punaisten lyhtyjen alue Amsterdam

Seuraavalla reissulla paremmin

Amsterdamiin tulee varmasti mentyä vielä uudestaankin. Seuraavaa reissua varten pitää etsiä muutamia ravintoloita etukäteen ja selvittää, onko se paikallinen ruoka todella niin huonoa vai onko sillä vielä toivoa.

Punaisten lyhtyjen alueella maalaispoika on ihmeissään, mutta todellinen amsterdamilainen elämänmeno voi kuitenkin näyttää vähän toisenlaiselta. Seuraavalla matkalla täytyy suunnata enemmän laitakaupungille ja lähialueille.

Kaiken kaikkiaan Amsterdamille kyllä voi heittää vahvan suosituksen. Nätti kaupunki lyhyen lentomatkan päässä.

Basilica of St. Nicholas