Ruoka

Perinteiset laskiaispullat

Hillolla vai mantelimassalla? Sehän se on perinteinen kiistan aihe aina, kun puhutaan laskiaispullista. Itse olen tuttuun tyyliini taipuvainen molempien näkökulmien kannalle. Ei sillä nimittäin ole lopulta juurikaan väliä kumpi täyte sisältä löytyy, kunhan pulla on hyvä! Sen on tietenkin oltava ilmava ja pehmeä. Ei sellainen kiinteä ja kuivahko.

Minä en leivo pullaa juuri koskaan. Ilmeisesti lapsena sitä sai syödäkseen jo ihan tarpeeksi. Sen kuitenkin olen oppinut, että paras pullataikina syntyy huoneenlämpöisiin aineksiin. Loppu onkin kiinni taikinan kohottamisesta ja käsien näppäryydestä. Kohotuslämpötilan on oltava sopiva, eikä kohottaminen saa olla hätäisen hommaa. Kaunis ulkomuoto puolestaan syntyy ihan puhtaasti käsien näppäryydestä pullan pyörittelyssä.

Kaunis ulkomuoto viimeistellään voitelemalla pullat kananmunalla. Omien pullien ulkonäkö kärsi vähän voiteluvaiheen hutiloinnista, mutta onneksi tomusokeri pelasti. Omiin laskiaispulliini nimittäin tulee aina tomusokeria, ei sitä ärsyttävästi putoilevaa raesokeria!

Laskiaispullat (Valio)

Pullataikina (n. 10kpl)

25g tuorehiivaa
2,5dl täysmaitoa
1 kananmuna
1dl sokeria
0,75tl suolaa
0,5rkl kardemummaa
7-8dl vehnäjauhoja
100g voita

Voiteluun ja pinnalle

kananmunaa
tomusokeria

Täyte

2dl kuohukermaa
1tl sokeria
1tl vaniljasokeria

mansikkahilloa

Ohje

  • Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
  • Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi.
  • Alusta loput jauhot taikinaan. Lisää viimeisenä huoneenlämpöinen, pehmeä voi.
  • Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  • Leivo taikinasta pullia. Anna niiden kohota hyvin pellillä liinan alla.
  • Voitele pullat munalla. Ripottele pinnalle raesokeria ja/tai mantelirouhetta.
  • Paista pullia uunin keskitasolla 225 asteessa 10 – 12 min tai kunnes pullat ovat kauniin värisiä ja kypsiä.
  • Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Mausta sokereilla.
  • Halkaise jäähtyneet pullat. Täytä ne mantelimassasiivuilla tai mansikkahillolla sekä kermavaahdolla.

IMG_0763-2

IMG_0764-2

IMG_0769-2