Ruoka

Perinteiset kaalikääryleet

Ruoanlaitossa on kyse trendeistä, aivan samalla tavalla kuin vaikkapa muodissa. Vaatteista tai asusteista kiinnostunut henkilö seuraa ympäristöään ja havainnoi muutoksia ja ilmiöitä. Samalla tavalla ruoanlaitosta kiinnostunut henkilö havainnoi uusia ilmiöitä ja tutustuu mielellään kulloinkin suosiossa oleviin ruokiin tai raaka-aineisiin. Tästä syystä jonkinasteiset ruoanlaittoilmiöt, kuten avokadopasta ja banaanipannukakut leviävät äärimmäisen helposti ja nopeasti. Nyt minä kuitenkin uin vastavirtaan. Menen perinteiden ja yksinkertaisten makujen äärelle, kauas trendeistä.

Perinteitä tässä menussa edustaa kaalikääryleet, jotka ovat kuuluneet suomalaiseen ruokapöytään jo satoja vuosia. Puolukkasurvos puolestaan nostaa kaalikääryleiden makua vielä pykälän ylöspäin, tuoden esiin harmonisen kokonaisuuden. Tuoreutta ja raikkautta tälle aterialle puolestaan tuo retiisi-fenkolisalaatti.

Kaalikääryleet (mukaelma Maku.fi reseptistä)
Keräkaalia (n. 1kg)
Riisi-ohra seosta (2dl kypsänä)
Sipulia (1 iso sipuli)
Naudan jauhelihaa (n. 400g)
Kananmunaa (2kpl)
Ruokakermaa (n. 1dl)
Dijon-sinappia (n. 1rkl)
Suolaa
Valkopippuria
Mustapippuria
Suolaa
Meiramia
Voita
Siirappia

Leikkaa kaalista kanta pois ja laita kaali kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Nosta atuloilla kaalista irronneet lehdet viileällä vedellä täytettyyn kulhoon. Jatka keittämistä kunnes kaalissa on jäljellä enää tennispallon kokoinen kerä lehtiä. Siirrä keitinleimi syrjään odottamaan myöhempää käyttöä. Kuutioi jäljelle jäänyt kaali. Kypsennä riisi-ohraseos. Laita kaalinlehdet kuivumaan talouspaperin tai keittiöpyyhkeen päälle.

Kypsennä jauheliha ja sipuli voinokareessa. Mausta valkopippurilla, mustapippurilla, suolalla, meiramilla ja Dijon-sinapilla. Lisää kypsä riisi-ohraseos, kerma ja kuutioitu kaali. Tarkasta maku ja mausta tarvittaessa lisää. Lopuksi lisää seokseen kananmunat nopeasti sekoittaen. (Huom! Seoksen pitää jäädä hieman löysäksi, koska kosteus katoaa uunissa. Liian jähmeä seos tekee helposti myös lopputuloksesta kuivan.)

Leikkaa tarvittaessa kuivuneista kaalinlehdistä pois kovat, valkoiset osat. Täytä kaalinlehdet jauhelihatäytteellä ja kääri kukin lehti tiiviiksi kääryleeksi. Laita kaikki täytetyt kaalikääryleet uunivuokaan ja valuta päälle tasainen, muutaman ruokalusikallisen siirappinauha. Ripottele päälle vielä pieniä voinokareita.

Kypsennä kaalikääryleitä 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia tai kunnes pinta on ruskistunut mukavasti. Lusikoi välillä kaalikääryleiden päälle vuokaan irronnutta nestettä. Alenna uunin lämpötila 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin puolitoista tuntia. Lusikoi tasaisin väliajoin vuokaan irronnutta nestettä kaalikääryleiden päälle. Kun vuokaan irronnut neste loppuu, niin käytä kostuttamiseen ylijäänyttä keitinlientä.

Valokuva 2013-05-11 20.27.51

Puolukkasurvos
Puolukoita
Hillosokeria

Kuumenna kattilassa puolukoita ja hieman vettä. Survo seosta hieman survimella. Lisää sokeria ja kiehauta nopeasti. Anna viilentyä hetki.

Retiisi-fenkolisalaatti
Fenkolia (1 pieni)
Retiisiä (1 pieni nippu, n. 10kpl)
Kevätsipulia (1kpl)
Kurkkua (n. ½kpl)
Sitruunamehua
Suolaa
Sokeria

Viipaloi retiisit ja laita viipaleet kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon. Leikkaa fenkolista kova kantaosa pois ja viipaloi ohuiksi suikaleiksi. Laita suikaleet samaan kulhoon retiisien kanssa. Kuori kurkku ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Viipaloi kevätsipuli, mutta jätä valkoiset osat käyttämättä. Valuta retiisien ja fenkolien vesi pois ja sekoita ainekset keskenään. Mausta salaatti sitruunamehulla, suolalla ja sokerilla. Salaatti saa olla hieman kirpsahtava. Anna salaatin makujen tasautua hetki.

Valokuva 2013-05-11 20.26.05