Ruoka

Palsternakkakeitto lipstikkaöljyllä ja päärynällä

Palsternakkakeitto on kummitellut päässäni jo pidemmän aikaa. Kummittelun taustalla on vuoden takainen ilta ravintola Kaskiksessa. Tuolloin eteen kannettu palsternakkakeitto oli sen verran hyvä kokonaisuus, että se on edelleen yksi parhaista syömistäni ravintola-annoksista.

Vuoden ajan takaraivossa hakannut palsternakkakeitto päätyi viime viikolla myös kotikattilaan asti. En ole urkkinut ravintola Kaskiksen keiton reseptiä, mutta uskoisin, ettei tämä resepti ole hurjan kaukana Mr. Erik Mansikan reseptistä. Tätä kirjoittaessa tosin rupesin muistelemaan, että laittoikohan Erik keittoonsa omenaa, eikä päärynää. Eli parempi ainakin kutsua tätä reseptiä ihan omakseni.

No, niin tai näin. Otan riskin ja väitän, ettei tämä keitto jää hurjan kauaksi Kaskiksen keitosta.

Palsternakkakeitto

500 g palsternakkaa
400 g Rosamunda perunaa
1–1,2 l kasvislientä
2 dl kuohukermaa
oliiviöljyä
suolaa
ripaus chiliä
mustapippuria
persiljaa

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuori ja leikkaa palsternakat sekä perunat paloiksi. Perunat voivat olla vähän pienempiä kuin palsternakat.
  2. Laita peruna- ja palsternakkapaloihin suolaa kauttaaltaan. Pyörittele palat oliiviöljyssä. Paahda uunissa ylätasolla kunnes kypsiä.
  3. Soseuta palsternakat ja perunat kasvisliemessä. Lisää nestettä vähitellen, ettei keitosta tule ainakaan liian löysää.
  4. Kuumenna keittoa ja lisää sekaan kerma, hieman silputtua persiljaa, chiliä ja mustapippuria.

IMG_6614

Karamellisoidut päärynät

3–4 kpl päärynöitä
4 rkl sokeria
2–3 rkl voita
ripaus kanelia

  1. Kuori ja viipaloi päärynät. Mausta halutessasi ripauksella kanelia. Kuumenna sokeri pannulla. Lisää päärynät, kun sokeri on sulanut. Lisää sekaan voi nokareina.
  2. Paista päärynöitä kunnes niissä on hyvä väri, eli muutama minuutti per puoli.

Lipstikkaöljy

1 ruukku lipstikkaa
1 tl hunajaa
0,75-1 dl mietoa oliviöljyä

  1. Revi lipstikan lehdet. Murskaa lehdet morttelissa. Lisää sekaan hunaja ja oliivöljy.
  2. Kaada lipstikkaöljy kulhoon. Peitä elmukelmulla tai kannella. Anna tekeytyä vähintään vuorokausi.
  3. Siivilöi öljy.

IMG_6621

IMG_6626

IMG_6660

Kasaa annokset laittamalla pohjalle keittoa ja päälle muutama päärynän pala. Viimeistele annos lipstikkaöljyllä.

palsternakkakeitto

Tarjoilimme tätä keittoa myös viikonlopun pikkujoulujen buffetissa ja vieraat antoivat keitosta paljon kehuja. Enkä oikeastaan ylläty! Muistan, kun itse maistelin tätä keittoa ensimmäistä kertaa Kaskiksessa. Lipstikkaöljyn maku suorastaan räjähti suuhun heti ensimmäisellä lusikallisella. Tuntui kuin suussa olisi ollut kesä keskellä talvea!

Lipstikkaöljyn teosta ei siis missään nimessä kannata laistaa. Juuri se tekee tästä keitossa täydellisen!