Ruoka

Ossobuco – Italian yksinkertaisia makuja

Italialaisen ruoan suurena ystävä ossobuco oli jossain määrin tuttu ruoka jo vuosien takaa. Keittokirjoja ja muita sellaisia, kun on joskus tullut selailtua. On kuitenkin häveten myönnettävä, että en ollut koskaan ossobucoa syönyt tai kokannut.

Onneksi tuossa joku aika sitten kaupassa sattui vastaan Snellmannin ossobucoa. Tähän väliin voisikin olla paikallaan kertoa, että ossobuco on paitsi ruokalaji, myös lihan leikkuutapa. Ossobuco on poikittain leikattua naudan takapotkaa ja sen tavaramerkkinä on lihapalan keskellä oleva, melko pyöreä ydinluu. Ossobucot näyttävät siis kutakuinkin kyljyksiltä, joiden keskellä on pyöreä luu.

Italiassa ossobuco on monesti vasikkaa, mutta Suomessa vasikat eivät päädy yhtä usein ruokapöytään saakka. Siksi täälläpäin tapaa saada pöytään ihan vain nautaa.

Ossobuco:

3 isoa ossobucoa (n. 1,5kg)
2 dl jauhoja
3 kpl sellerin varsia
3 kpl porkkanoita
2 kpl sipuleita
4 kpl valkosipulinkynsiä
2,5 dl valkoviiniä
1 prk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
3–4 dl lihalientä
2 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
timjamia
persiljaa
sitruunaa

1. Leikkaa lihojen ympäri kiertävä kalvo rikki useammasta kohtaa. Muutoin lihat käpristyvät paistaessa.
2. Mausta lihat suolalla mustapippurilla. Pyörittele sitten lihat kauttaaltaan jauhoissa.
3. Paista lihoihin hyvä väri öljyssä kuumalla pannulla. Nosta sitten lihat syrjään.
4. Pienennä pannun lämpöä ja kuullota pilkottuja sellerin varsia, porkkanoita, sipuleita ja valkosipulinkynsiä.
5. Lisää valkoviini ja jatka porisuttelua. Lisää hetken päästä tomaattimurska ja tomaattipyree. Keitä hetki, kunnes kastike sakenee.
6. Lisää sekaan laakerinlehdet ja vähän timjamia. Lisää sitten lihat ja lihalientä, kunnes lihat lähes peittyvät kauttaaltaan.
7. Kypsennä 150 asteisessa uunissa n. 3 tuntia.
8. Raasta valmiin ruoan päälle yhden sitruunan kuori ja purista vähän sitruunamehua. Mausta silputulla persiljalla.
9. Tarjoa valmis ruoka esim. perunamuusin ja hyvän, rapeakuorisen leivän kanssa.

Ossobuco (tai suomalaisittain ilmeisesti Osso Buco tai Osso Bucco), on ruoka, joka on paljon helpompi kuin ainesten tai työvaiheiden määrästä voisi päätellä. Ossobuco on nimittäin yksinkertainen ruoka. Aivan kuten alussa mainitsemani karjalanpaisti. Kummassakaan ei pröystäillä raaka-aineilla, eikä hukuteta makua runsaisiin mausteisiin. Puhtaita makuja.

Yksinkertaiset, puhtaat maut ja pitkä haudutus tekevät tästä ruoasta juuri niin hyvän kuin se on. Kannattaa kokeilla ossobucoa, vaikka syksyn tai talven pimeinä iltoina!

osso_buco osso_buco_2

osso_buco_4 osso_buco_5

osso_buco_7

osso_buco_9