Ruoka

Kreikkalaiset pitaleivät

Lisää Kreikkaa!

Nykyään jokainen päivitykseni liittyy Kreikkaan, mutta minkäs teet, kun käsissä on tällaisia herkkupaloja. Tämä yksinkertainen pitaleipäresepti on jo nyt yksi parhaista leipäresepteistäni, vaikka olen kokannut sen vasta pari kertaa. Pakkohan se on siis paljastaa.

Kreikkalaiset pitaleivät ovat varmasti tuttuja jokaiselle Kreikan kävijälle. Niiden väliin kääräistään ne herkulliset gyrosit, eli paikalliset kebabit.

Nimi gyros muuten tulee valmistusmenetelmästä, eli siitä kuinka liha pyörii grillissä tehden kierroksen. Turkissa vastaava sana on kebabin yhteydestä tuttu döner. Italiassa gyrosin vastine on puolestaan tuttu Giro d’Italia -pyöräilykisasta (Italian kierros).

Näin onnistut

Kreikkalaiset pitaleivät eroavat tutummista pitaleivistä siten, että niiden sisälle ei tule taskua. Kreikkalaiset pitat paistetaan pannulla tai grillissä ja ne jätetään ohueksi.

Kreikkalaisten pitaleipien täytteeksi voi laittaa mitä mieleen tulee, mutta minulle tzatziki on se kulmakivi. Se antaa näille sen maun, johon Kreikassa törmää. Tzatzikin lisäksi väliin kannattaa laittaa ainakin salaattia ja tomaattia, halutessaan myös fetaa. Sekä tietenkin lihaa.

Lihaksi broileri on hyvä valinta. Siihen saa helposti makua kunnon paistamisesta, paistoi ne sitten pannulla tai grillissä.

Kreikkalaiset pitaleivät

1,5 dl vettä
1,5 dl maitoa
2 tl hiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
7 dl jauhoja

tzatzikia
fetaa
broileria
salaattia
tomaattia

1. Lämmitä nesteet hieman kättä lämpimämmäksi. Lisää hiiva ja sokeri. Anna levätä hetki ja sekoita tasaiseksi. Lisää suola ja oliiviöljy.
2. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikina tasaiseksi palloksi, käsin vähintään viisi minuuttia.
3. Kohota taikinaa öljytyssä ja elmukelmulla peitetyssä astiassa kunnes taikina on tuplaantunut (yleensä 40-60 minuuttia hyvä).
4. Jaa taikina 6-7 osaan. Muotoile kustakin nättejä palloja. Kohota kevyesti jauhotettuja palloja elmukelmun alla vähintään viisi minuuttia.
5. Kaulitse palloista yksi kerrallaan, maksimissaan puolen sentin paksuisia pitaleipiä.
6. Paista pitaleipiä pannulla pari minuuttia per puoli, kunnes ne saavat pintaansa hieman väriä. Varo paistamasta liian kauaa! Tällöin leivästä tulee liian kova, eikä se mene rullalle.
7. Laita paistetut pitaleivät pyyhkeen alle. Tällöin ne pehmenevät ja säilyvät hyvänä.

Voitele pitaleivät tzatzikilla, laita päälle salaattia, tomaattia, fetaa ja broileria. Kääri rullalle ja nauti!

Vaivaa taikina ja kohota sitä öljytyssä kulhossa

Vaivaa taikina ja kohota sitä öljytyssä kulhossa

Jaa taikina 6-7 osaan ja kohota hetki.

Jaa taikina 6-7 osaan ja kohota hetki.

 

Kaulitse maksimissaan puolen sentin paksuisia pitaleipiä.

Kaulitse maksimissaan puolen sentin paksuisia pitaleipiä.

IMG_3762

Paista maksimissaan pari minuuttia per puoli. Pintaan pitäisi tulla hieman väriä, kun lämpötila ja paistoaika on kohdallaan.

Lisää täytteet

Lisää täytteet

Kääri rullalle

Kääri rullalle

Nauti

Nauti