Ruoka

Kreikkalainen moussaka

Pahoittelut viime aikojen hiljaisuudesta! Elämässä on vaihteeksi ollut tarjolla paljon kaikkea uutta ja kivaa. Sen myötä ruokapöydän tarjonnat ovat olleet ehkä tavanomaista heikommat. Tai sitten tarjontaa on ollut lähinnä ravintoloissa, joissa olen vieraillut. Kotikokkauksissa oli hetken aikaa meneillään poikkeuksellisen hiljainen ajanjakso, mutta nyt alkaa tuntua siltä, että intoa löytyy taas.

Moussaka on sopiva herkku lukijakunnan (hei vaan teille molemmille) lepyttelyyn. Se on täyteläinen, lähes lasagnen kaltainen ja veroinen herkku. Sanoisin, että parhaimmillaan moussaka on kiireettömänä viikonloppuna, kun pöydän ääreen kokoontuu useampi syöjä. Tämän moussakan syömiseen on toistaiseksi kokoontunut vain kaksi henkilöä, mutta joku kerta täytyy korjata tilanne.

Moussaka-resepti

Kreikan matkalla tuli haukkastua muutama moussaka, joten lähtökohta oli hyvä. Minulla oli tiedossa, miltä moussakan (suom. musakan) kuuluisi maistua. Tiesin myös, että koostumus oli yllättävän lähellä lasagnea. Päällä ollut juustokastike oli kuitenkin vähän paksumpi ja koostumukseltaan erilaisempi. Olipa tietysti mausteissakin eroa.

Nyt, muutamaa kokeilukertaa myöhemmin, olen valmis esittelemään moussakani. Tämän moussakan valmistus voi tuntua ensimmäisellä kerralla työläältä, mutta siitä se vähitellen helpottuu. Tästä reseptistä syntyy iso satsi moussakaa. Aika tarkalleen yksi Koncis-uunivuoallinen. Yllätyin vähän reseptiä kirjoittaessa, kuinka monta työvaihetta tässä onkaan. Toivottavasti kaikki vaiheet ja ainekset päätyivät mukaan…

Moussaka

Jauhelihakastike:

10 perunaa
450 g naudan jauhelihaa
450 g karitsan jauhelihaa
4 sipulia
6 valkosipulinkynttä
2 tölkkiä tomaattimurskaa
4 teelusikallista tomaattipyreetä
4 dl punaviiniä
2 dl vettä
oliiviöljyä
kanelia
mustapippuria
persiljaa
oreganoa
minttua
suolaa
pari laakerinlehteä
2 kananmunaa

Juustokastike:

2,5 dl voita
2,5 dl vehnäjauhoja
14 dl maitoa
2,5 dl parmesania
4 keltuaista
suolaa
mustapippuria
muskottipähkinää

Munakoisot ja perunat:

1. Kuori munakoisot. Leikkaa ne sitten n. 0,5–0,75cm paksuisiksi viipaleiksi.
2. Laita munakoisot leivinpaperille. Ripottele kunkin munakoisoviipaleen päälle suolaa. Anna munakoisojen itkeä puolisen tuntia.
3. Kuori perunat. Leikkaa ne sitten hieman munakoisoja ohuemmiksi viipaleiksi.
4. Pyyhi munakoisot kuiviksi talouspaperilla.

Jauhelihakastike:

1. Kuullota sipulit ja valkosipulit oliiviöljyssä ja laita ne syrjään odottamaan.
2. Ruskista jauhelihat pienissä erissä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
3. Laita jauhelihat ja sipulit kattilaan. Lisää noin puolet punaviinistä. Porisuttele viitisen minuuttia.
4. Lisää sekaan tomaattimurska ja tomaattipyree. Anna lämmetä hetki.
5. Lisää mausteet, vesi ja loput punaviinistä.
6. Porisuttele vähintään puoli tuntia. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita.
7. Poimi laakerinlehdet. Vatkaa kananmunat nopeasti sekaan.

Juustokastike:

1. Sulata kattilassa voi. Lisää sekaan vehnäjauhot. Sekoita hyvin.
2. Lisää sekaan maitoa, hyvin sekoittaen ja oienissä erissä.
3. Lisää muskottipähkinä ja mustapippuri. Sekoita jatkuvasti hyvin.
4. Kun kastike on kuumentunut hyvin, lisää parmesan. Anna kiehahtaa ja lisää suola.
5. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki. Vatkaa sitten nopeasti sekaan keltuaiset.

Kasaus ja paisto:

1. Voitele vuoka hyvin. Peitä vuoan pohja perunaviipaleilla.
2. Laita perunaviipaleiden päälle vastaava kerros munakoisoja.
3. Laita munakoisojen päälle puolet jauhelihakastikkeesta.
4. Laita jauhelihakastikkeen päälle kerros munakoisoja.
5. Kumoa loput jauhelihakastikkeesta.
6. Laita lopuksi päälle juustokastike.

Kuten työvaiheista näkeekin niin tässä ruoassa on vähän näpertämistä. Voisin kuitenkin vannoa, että lopputulos palkitsee. Tarkkojen määrien antaminen on vähän vaikeaa, mutta pienellä kokeilulla sinä saat varmasti hiottua tästä Sen oman Moussaka-reseptisi.

munakoiso_2

Munakoisot kannattaa kuoria. Paras apuväline on kunnon kuorimaveitsi tai sitten kunnon kokkiveitsi.

munakoiso_3

Munakoisot kannattaa myös itkettää. Se tapahtuu ripottelemalla suolaa munakoisosiivujen päälle.

jauheliha

Jauheliha kannattaa kypsentää pienissä erissä ja lisätä sitten syrjään (tai kattilaan) odottamaan.

jauhelihakastike

Jauhelihakastike saa porista pitkän aikaa. Välillä kannattaa lisäillä nestettä (punaviiniä tai vettä), jos maku tai koostumus sitä vaatii.

jauhelihakastike 3

Kasaa moussaka vuokaan tässä järjestyksessä: perunaa, munakoisoja, jauhelihakastiketta, munakoisoja ja juustokastiketta.

kasaus

Munakoisot voisi leikata vähän ohuemmiksi kuin itse leikkasin.

moussaka

Lopuksi päälle juustokastike. Kävi vähän köpelösti, eikä kaikki juustokastike mahtunutkaan!

Moussaka on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä.

Moussaka on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä.