Ruoka

Hieno viikonloppumenu

Kesäaikaan viikonloput ovat yleensä aina täynnä jonkinlaista ohjelmaa. Välillä kuitenkin sattuu viikonloppuja, jolloin ohjelmassa ei ole mitään erityistä. Silloin on mukava ottaa rauhallisesti, levätä ja ladata akkuja, vaikka kokkaamalla hyvää ruokaa. Niin minä myös tein viime viikonloppuna.
Ateriakokonaisuuskin onnistui mainiosti, vaikkakin jälkiruoan asettelun ja itsetehdyn salmiakkisuklaan koostumuksen kanssa meinasi vähän tulla ongelmia. Maut olivat kuitenkin kohdallaan ja sekös se onkin tärkeintä!

Tässä minun viikonloppumenu.

Kanttarellikeitto

1l kanttarelleja
4dl kasvislientä
2dl kuohukermaa
1 sipuli
mustapippuria
valkopippuria
suolaa
tuorejuustoa maun mukaan
voita paistamiseen
vehnäjauhoja suurustamiseen
persiljaa koristeluun
krutonkeja

1. Laita kattilaan voinokare ja lisää sekaan pilkotut kanttarellit. Anna porista kunnes neste alkaa irrota ja vähentyä.  Lisää kuutioidut sipulit.
2. Lisää kasvisliemi. Anna kiehua hetki ja lisää tuorejuusto ja kerma.
3. Suurusta tarvittaessa voi-vehnäjauho -seoksella. Anna keiton poreilla hetki ja mausta samalla keitto suolalla, mustapippurilla ja valkopippurilla.
4. Tarjoile persiljan ja krutonkien kera.

Härän pippuripihvi ja maalaisranskalaiset

Jauhoisia perunoita
Rypsiöljyä
Suolaa
Paprikajauhetta
Valkosipulia

Härän ulkofileepihvi
Mustapippuria

Maustevoi
Ketsuppi
Majoneesi

1. Pese perunat huolellisesti.
2. Leikkaa perunat ranskanperunoiksi, pitkiksi ja kapeiksi.
3. Lisää kulhoon rypsiöljyä. Sekoita joukkoon pilkottu valkosipuli, paprikajauhe ja suola.
4. Pyörittele perunoita öljyseoksessa.
5. Paista perunoita n. 20 minuuttia 225 asteisen uunin keskitasolla.

1. Pyörittele vähintään tunnin verran huoneenlämmössä olleet ulkofileepihvit mustapippurirouheessa.
2. Paista pihvit kuumalla pannulla rasvassa. Paistoaika riippuu paksuudesta, mutta medium on noin 2-3 minuuttia per puoli.

Tarjoile majoneesin, ketsupin ja maustevoin kera.

Vadelmasorbetti (ohje Helsingin Sanomista)

2dl vadelmasosetta
1dl vettä
5-6rkl sokeria
2 valkuaista

marenkia
suklaakastiketta
salmiakkijauheta
salmiakkisuklaata

1. Sekoita vadelmasoseen joukkoon vesi ja sokeri. Nosta seos pakastimeen 1-2 tunniksi. Sekoita seosta muutaman kerran pakastumisen aikana.
2. Vaahdota valkuaiset ja sekoita ne kohmeiseen marjaseokseen.
3. Nosta astia uudelleen pakastimeen ja anna pakastua 3-4 tuntia.
4. Valmista suklaakastike
5.  Tarjoile marengin, salmiakkisuklaan, salmiakkijauheen ja suklaakastikkeen kera.