Ruoka

Halloumiburger

Edellisessä päivityksessä seikkailtiin Helsingissä ja Lihakauppa Roslundilla, josta löytyi varsin pätevät burgerit. Jopa niin pätevät, että kotona oli kokkailtava toisintoannos.

Halloumiburger (Roslundin inspiroimana)

Burgerin ykkösjuttu on hyvä sämpylä! Häpeäkseni myönnän, että tämän tajuaminen on kestänyt minulta hyvin kauan. Ei kuitenkaan auta kuin elää häpeän kanssa ja olla tyytyväinen myöhäisestäkin hoksaamisesta.

Tällä hetkellä briossi tuntuu olevan burgeriskenen sämpylä numero yksi. Sellaisia on vähän kaikkialla, joten olihan minunkin saatava sellainen.

Minulla oli kovat suunnitelmat kokata briosseja Heléne Johanssonin kirjoittamasta Leipä-kirjasta, mutta se vaati tämänkertaisiin suunnitelmiin nähden liikaa aikaa. Löysin onneksi pätevän korvikkeen Olivia-lehden blogista.

Briossitaikina

Briossit (6 sämpylää)

1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
¾ tl suolaa
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
100 g voita
Briossin voiteluun 1 keltuainen
Pinnalle seesaminsiemeniä

1. Ota voi huoneenlämpöön noin tunti ennen leivontaa.
2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva, hunaja ja suola.
3. Sekoita kananmunat maitoon puu­haarukalla. Lisää jauhot parissa erässä ja
lopuksi voi pieninä nokareina. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 8–10 minuuttia tai käsin 12–15 minuuttia. Valmis taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Lisää tarvittaessa jauhoja, kunnes taikina tuntuu joustavalta.
4. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin noin tunniksi. Voit jättää sen sinne myös seuraavaan päivään.
5. Jauhota työpöytä kevyesti ja kaada taikina pöydälle. Vaivaa siitä ilmakuplat pois. Kauli taikina noin parin sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Kääri se rullalle ja leikkaa kuuteen palaan. Pyörittele palat pöydän ja kämmenen välissä pyöreiksi sämpylöiksi.
6. Nosta briossit leivinpaperin päälle uunipellille, peitä liinalla ja anna kohota tunti.
7. Voitele keltuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa 12–15 minuuttia, kunnes briossien pinta on kauniin kullanruskea.

Itsehän tulin soveltaneeksi reseptiä sen verran, että tein taikinan kokonaan vehnäjauhoihin. Tämän lisäksi tein taikinasta ainoastaan neljä sämpylää, enkä laittanut pinnalle seesaminsiemeniä.

Briossisämpylä

Pihvit, täytteet ja lisukkeet

Tällä kertaa kävin hakemassa pihvilihat Turun kauppahallin Reino Jokiselta. Kuten olen aiemminkin maininnut, niin jauhelihapihvien teossa kannattaa käyttää kunnolla jauhettua lihaa. Tällöin muotoilu on helppoa, eikä sekaan tarvitse välttämättä laittaa mitään ylimääräistä.

Pihvit kuitenkin kannattaa muotoilla ja paistaa melko viileänä. Tällöin ne pysyvät paremmin kasassa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tässä tapauksessa paistolämpöä on piisattava. Muuten tuloksena on harmaa ja keitetty pihvi, joka kaiken lisäksi hajoaa helposti.

Hampurilainen_pihvit

Pihvit

Naudan paistijauhelihaa
Dijon-sinappia
Suolaa
Mustapippuria

Sekaan voi tyrkätä muutakin mausteita, mutta jos käsissä on hyvää lihaa, niin sitä ei kannata pilata turhaan ylimääräisillä mausteilla. Dijon-sinappia kannattaa kuitenkin käyttää, koska se ainoastaan korostaa lihan makua.

Täytteet

Valkosipulimajoneesi
Coleslaw
Paistettu halloumijuusto

Lisukkeet

Myrttisen suolakurkkua

Roslundin täytteet olivat simppelit, joten noudattelin samaa kaavaa. Tiukka valkosipulimajoneesi, etikkainen coleslaw ja paistettu (tai fritattu) halloumi.

Valkosipulimajoneesissa pohjana oli luottovalintaani, Hellmann’sia, johon laitoin sekaan valkosipulit. Lisäksi mukaan meni aavistuksen turkkilaista jogurttia, limemehua ja srirachaa. Tässä lähdin vähän sooloilemaan Roslundin linjasta.

Kaaliin ja porkkanaan tehty coleslaw sai niin ikään vähän uutta vivahdetta, kun laitoin mukaan myös kevätsipulia ja chiliä. Luotin kuitenkin myös itse voimakkaaseen etikkaan. Kastike pohjautui Hellmann’siin ja turkkilaiseen jogurttiin. Sopivan raikas valinta.

Lisukkeeksi tein vähän ihan perussalaattia, johon tein päälle samanlaisen sinappivinaigretten, joka oli Roslundillakin. Oleellisin lisukehan on kuitenkin Myrttinen, joka ei petä koskaan.

Hampurilainen_täytteet

Tuomio

Briossi tosiaan tekee burgerin. Hyvän sämpylän ja lihan liitto on sellainen, että siinä ei tarvitse hukuttaa burgeria majoneesiin ja juustoon.

Roslund-toisinto onnistui tosi hyvin ja maut olivat aika paljolti yhtenevät. Omat harkitut sooloilut kuitenkin toivat vähän tutumpaa tuntumaa.